Négyszámilliónál többért gyárthat textíliákat a budai várba egy pécsi cég

2019. június 26. 11:27 2019. jún. 26. 11:27

Megdrágult a budavári palota egykori Szent István termének rekonstrukciója, drágább lett a falkárpit és egyéb függönyök beszerzése. A tenderen anno egy pécsi cég nyert.

Az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) jelent meg a napokban egy hirdetmény, mely szerint a budavári palota egykori Szent István termének rekonstrukciója részét képező falkárpit, függönyök és egyéb textíliák beszerzési ára megdrágult.

Az ismertetés szerint a következő textíliákról van szó:

  • összesen 150 folyóméter, 130 cm szövetszélességű, háromrétegű, lanszírozott és brosírozott, arany és selyem szálakkal a megadott raportminta szerint szőtt falkárpit gyártása és elhelyezése,
  • két darab, egyenként három-három részből álló függönykompozíció (a három réteg: moltonnal bélelt tiszta selyem taft függönyszárnyak; natúr, tiszta selyem taft külső, vékony függöny; valamint egy vízszintes fölső és kétoldalt egy-egy függőleges oldalsó elemből álló, selyembársony alapon selyem és arany fonallal hímzett, selyemrátétekkel és paszományokkal díszített rátétfüggöny) gyártása és elhelyezése,
  • nyolc darab karosszék és hat darab taburet (ülőke) bársony alapú, arany és selyem szálakkal hímzett huzatai gyártása és elhelyezése.
  • Az erre szóló közbeszerzést a Napi.hu cikke szerint még 2016-ban nyerte el a pécsi székhelyű Rovitex Hungária Kft., méghozzá úgy, hogy ugyan az "eredetileg becsült ellenérték 270 millió forint volt", ám a Rovitex végül egy 362,5 millió forintos ajánlattal lett első. (Az ajánlatkérő a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. volt.)

    A mostani hirdetmény szerint azért drágult a tender, mert a szerződés megkötése után újabb fotókat talált a teremről a kutatással megbízott művészettörténeti szakértő, emiatt pedig olyan újabb elemeket is meg kellett tervezni és le kell gyártatni, amelyek az eredeti tervekben nem szerepeltek.

    A pótmunkák elvégzésére a Rovitex nettó 54 millió forintos pluszforrást kért, így a közbeszerzés értéke korábbi nettó 362,5 millió forintról nettó 416,87 millió forintra nőtt meg.

    A cégnek a textíliákat 2020. április 30-ig kell leszállítania.

    A Rovitex egyébként pár éve egy hirdetmény nélküli közbeszerzésen is nyertes lett, a tenderen a Magyar Nemzeti Bank vezetői irodáinak ablakára kellett függönyt gyártania. Matolcsy György jegybankelnök nettó 12,6 millió forintot irányzott elő a beszerzésre.

    Forrás: Pécsi STOP/napi.hu