A magyar tudomány ünnepe - Szentágothai-díjakat adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

2023. november 13. 19:26 2023. nov. 13. 19:26

Szekeres Júlia immunológust Szentágothai-díjjal, Krizsán Gergőt fizikust pedig junior Szentágothai-díjjal tüntették ki hétfőn Pécsen.

A PTE az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: az intézmény keretei között tizenegy éve működik a Szentágothai János Kutatóközpont (SZKK), amelynek jubileumi ünnepségén emlékeztek meg a névadóról a magyar tudomány ünnepe programsorozathoz kapcsolódó Szentágothai-napon.
    

A közlemény szerint az SZKK az elmúlt tizenegy esztendőben az orvosbiológiai kutatások és az ahhoz kapcsolódó természettudományi területeken nemzetközi szinten is ismert és elismert intézménnyé nőtte ki magát. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében emlékeztetett, hogy a Szentágothai János Kutatóközpont az egyetem zászlós hajója.
    

Czéh Boldizsár köszöntőjében arról szólt, hogy hatalmas munka előtt áll a kutatóközpont, hiszen az elkövetkezendő időszak feladata lesz az úgynevezett KrioEM Kompetencia Központ kialakítása, működtetése, valamint az ehhez kapcsolódó nemzeti szakmai tudásbázis és kutatói közösség kialakítása.
    

A rendezvényen átadták a Szentágothai és a junior Szentágothai Díjat is.
    

A Szentágothai Díjat idén Szekeres Júlia immunológus, a PTE SZKK Reproduktív és Tumor Immunológiai Kutatócsoport vezetője, az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkóp Laboratórium professor emeritája vehette át kutatói munkájának elismeréséül.
    

A junior Szentágothai díjat Krizsán Gergő, az SZKK Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport munkatársa érdemelte ki.