Perre megy a volt dolgozóival a Zsolnay-gyár

2016. július 7. 07:49 2016. júl. 7. 07:49

Bár visszakapta a NAV-tól a lefoglalt árukészletét a Zsolnay Porcelánmanufaktúra, a hatóság továbbra is nyomoz a cég ellen költségvetési csalás gyanúja miatt. A gyár pedig bepereli az összes olyan volt munkavállalóját, aki azonnali felmondással ment át az önkormányzat által gründolt Ledina Kerámiába.

Visszakapta a NAV által lefoglalt összes vagyonelemét, köztük az árukészletét a Zsolnay Porcelánmanufaktúra, a hírről a Népszava nyomán portálunk is beszámolt. A NAV határozatát a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség helyezte hatályon kívül.

A bama.hu úgy értesült dr. Magyar Pál szekszárdi főügyésztől, hogy a lefoglalási határozatot azért helyezték hatályon kívül, mert hiányzott a lefoglalás törvényi alapja.

A NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága ugyanakkor a költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt tovább folytatja az áprilisban elindított nyomozását.

A bama.hu cikke szerint ugyanakkor a pécsi önkormányzat és a Pécs Holding Zsolnay-gyárból történt kizárása (az önkormányzat és annak cége a gyár kisebbségi tulajdonosa - a szerk.) ügyében mégiscsak lesz tárgyalás, hiába utasította el ezt először a bíróság, a fellebbezés hatására a Zalaegerszegi Törvényszék össze fog ülni az ügyben. (És azért a Zalaegerszegi Törvényszék, mert Páva Zsolt felesége a pécsi bíróságon dolgozik, ezért ez kizáró tényező - a szerk.)

A manufaktúra mintegy 120 dolgozója, akik június közepén azonnali fölmondással léptek át a város által hirtelen létrehozott Ledina Kerámia Kft-be, a sajtóhírek szerint július 5-én megkapták az új cégtől az első fizetésüket.

A Népszava információi szerint a Ledina Kerámia Kft-t még mindig nem jegyezték be, és a 3 millió forintos törzstőkével alapított cégnek nincs saját pénzeszköze. Információink szerint a dolgozók egyhavi fizetése megközelítőleg 40 millió forintba kerül havonta.

Ugyanakkor ellenük a Zsolnay Porcelánmanufaktúra munkaügyi pert indít az azonnali és tömeges felmondás okozta esetleges károk miatt - olvasható a bama.hu cikkében. A tömeges felmondás kapcsán tartott sajtótájékoztatón Páva Zsolt polgármester és Szabó Iván, Pécs ügyvédje, a vízműháború lebonyolítója azt hangoztatták, hogy a Ledina Kerámia minden jogi ügyét átvállalja a hozzájuk átlépett dolgozóknak.