Berkecz: engedély nélkül vágták a fákat a szigetvári várban

2016. augusztus 7. 09:25 2016. aug. 7. 09:25

Szigetvár főépítésze, az Együtt politikusa szerint csupán délután kértek engedélyt a fakivágásra a város jegyzőjétől, ehhez képest délelőtt már bőszen berregett a láncfűrész.

Amint azt korábban írtuk, csütörtökön a Nemzeti Várprogram égisze alatt egy tucat fát kivágtak a szigetvári várban. Berkecz Balázs, az Együtt szigetvári politikusa természetkárosítás gyanúja miatt feljelentést is tett az eset miatt, a fakivágást a város jegyzője határozatban tiltotta meg a fák kivágását.

A helyszínen a szigetvári rendőrség munkatársai is feltűntek. Kérték az állami Forster Központ és a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. megrendelésére dolgozó kivitelezőktől, hogy mutassák be nekik a fakivágási engedélyeket, de nem tudták bemutatni, helyette azt ígérték, hogy elküldik a rendőrségnek e-mailben.

A Forster Központ pénteken egy hosszú közleményben magyarázta, hogy miért is van rendben az, amit csinál. Hangsúlyozta, a szigetvári vár tájrendezése elfogadott terv alapján történik.

A közleményre reagált Berkecz Balázs. Szerinte a Forster Központ nyilatkozata "nemhogy nem tisztázta, de csak súlyosbította az állami szervek dilettantizmusáról kialakult képet", a politikus szerint Szigetváron súlyos természetkárosítás történt, amely bűncselekmény, és a rendőrségnek a felelősöket a Forster Központ környékén kell keresnie.

Berkecz megjegyzi: augusztus 4-én reggel 8 és 12 óra között úgy vágtak ki közel egy tucat védett fát a várban, hogy a fakivágásra csak egy jegyzői kötelező határozat után, délután 15:11 perckor kértek e-mailben engedélyt, így a lucfenyők kivágása engedély nélkül történt. Az engedély hiányát a Forster munkatársai Szigetvár jegyzőjéhez eljuttatott kérelmükben is elismerték.

"Mivel a védett fák elpusztításának terve egy építészeti koncepció része - miszerint a vár erőd jellegét szeretnék hangsúlyozni -, és a tájépítészeti tervek (amelyet érthetetlen módon nem jegyez építésztervező, csak egy tájépítész) egy, a várfal rézsűjében tervezett betonozott alappal készülő új, a korábbi nézőtértől eltérő kialakítású és kinézetű nézőteret is tartalmaznak, ezért szakmai álláspontom szerint a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 39/2015. (III. 11.) kormányrendelet szerint a hatóság örökségvédelmi engedélye szükséges, tekintettel arra, hogy a hivatkozott kormányrendelet 39. §-a szerint a tervezett tevékenység a védett műemléki érték értékleltárba felvett elemét érinti és megjelenésének megváltoztatását eredményezi, továbbá érvényesülését befolyásolja." - írta reakciójában a politikus, aki egyben Szigetvár főépítésze is.

Berkecz szerint mivel ez a beavatkozás örökségvédelmi engedélyköteles lett volna, ezért Szigetvá képviselő-testületének Szigetvár településképi védelméről és az önkormányzati tervtanács működtetéséről szóló önkormányzati rendelete és melléklete alapján csak Szigetvár Önkormányzati Tervtanácsának településképi véleménye után lehetett volna a tervezést lezárni és a terveket engedélyezni.

Berkecz megjegyzi, hogy annak ellenére, hogy a kormány már 2015. július 21-én döntött arról, hogy a Nemzeti Várprogram részét képezően felújítja és fejleszti a kiemelt jelentőségű, a nemzeti kulturális örökség körébe tartozó, állami tulajdonú szigetvári várat, a Kormányhivatal életveszélyessé kellett nyilvánítsa 2016 májusában a várat.