Ilyen, mikor egy busz és egy szerelmes őz egymásra talál - fotók

2016. augusztus 13. 07:54 2016. aug. 13. 07:54

Sorra hullanak el a párválasztás lázában égő őzek, a héten zsinórban három olyan nap is volt, hogy vadelütés történt a régióban. A rendőrség figyelmeztet a veszélyre, az intelmeket pár fotóval meg is támogatta.

Nemrég írtuk, hogy elöntötte a szerelem az őzek agyát, de valami vastagon. Augusztus közepéig sikítva pörgetik a Tindert, emiatt pedig hajlamosak békésen elgázoltatni magukat az éppen arra járó autóval/busszal/kamionnal/IFA-val.

Az őzeknek még mindig a fülükön folyik ki a romantika medréből kilépett, delta torkolatú folyama. Emiatt pedig úgy el tudják bagatellizálni az olyan apróságokat, mint az életben maradás, hogy Tolnában például három nap alatt hárommal csökkent az állomány.

Augusztus 8-án hajnali fél hatkor egy busz csapott el egy őzbakot. A busz is megsínylette a találkozást, de az őz jobban, el is pusztult - írta a rendőrség, fotókat is mutatva az esetről (csak a buszról).

Augusztus 9-én, reggel negyed nyolckor egy tolnai férfi Őcsény és Szekszárd között, egy mellékúton ütött el egy őzsutát, az állat itt sem élte túl a találkozást.

Augusztus 10-én este fél kilenckor egy bogyiszlói nő autója és egy bokorból kiugró őzsuta demonstrálta azt, amit a fizika rugalmas ütközésként ír le. Az őz ez esetben sem folytatta a párkeresést, személyi sérülésről nem szól a tájékoztatás, de az autó veszített a szépségéből.

Rendőrség: őzpara van

A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon vezessenek fokozott óvatossággal. Bármikor az útra tévedhet egy vad, még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla.

A vadelütések legnagyobb része reggel, valamint az esti szürkületkor történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak. A potenciálisan veszélyes útszakaszokon a veszélyt jelző KRESZ-tábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a sebesség megválasztása.

Olyan szakaszokon, ahol közúti jelzőtáblák nem figyelmeztetnek vadon élő állatokra, illetve ismeretlen utakon a terep- és a természeti viszonyok alapján, vagy az út melletti területek beláthatósága alapján célszerű értékelni, hogy várható-e veszélyt jelentő vadak hirtelen megjelenése az úton.

Ha van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton. Számítani kell egymás után több állat felbukkanására is.

Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is bekövetkezhet a baleset. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen fékezzünk és dudáljunk, mint a veszedelem. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszik az ember. Ha mégis bekövetkezik a baleset, megállás után értesítsük a rendőrséget.