Kusza cégháló és ciprusi vállalkozás áll a Ledina Kerámia vevője mögött

2016. augusztus 13. 14:08 2016. aug. 13. 14:08

Nagyon bízik a pécsi városvezetés a Ledina Kerámia új tulajdonosában, csakhogy akad egy-két furcsaság a dologban: a vevő céget augusztus 8-án alapították meg - akkor, amikor a Ledinát hivatalosan bejegyezték. A háttérben feltűnik egy ciprusi vállalkozás is. A pécsi önkormányzat sunyiban és zárt ülésen szavazott a Ledina Kerámia eladásáról, amit 3 millióért vettek meg.

Egyre jobban bonyolódik az ellen-Zsolnayként május végén a pécsi önkormányzat által létrehozott Ledina Kerámia Kft. ügye. (Az előzményekről ezen a linken, illetve az itt és itt található cikkgyűjteményekből tájékozódhatnak - a szerk.)

Mint ismert, augusztus 11-én a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tartott egy sajtótájékoztatót, melyen kiderült, több egykori dolgozójuk jönne vissza a Ledina Kerámiától hozzájuk. Akkor az is elhangzott, igaz, még csak híresztelés szintjén, hogy az önkormányzat el akarja adni a Ledina Kerámiát.

A hírt augusztus 12-én mind a bama.hu, mind az MTI érdeklődésére megerősítette a városvezetés. A bama.hu munkatársának úgy fogalmaztak arra a kérdésre, hogy miért is adták el a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú céget, hogy "a város a Ledina Kerámia Kft.-t azért alapította, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra dolgozóinak munkahelyét és munkáját biztosítsa. Az új tulajdonossal ez a cél és ez a vállalás erősödik meg a gyakorlatban." - olvasható a cikkben.

(A dolgozók augusztus 12-én még gyaníthatóan nem kapták meg az esedékes bérüket, az önkormányzat ugyanis úgy fogalmazott ugyanebben a cikkben, hogy ezt a bért - meg egy 10 százalékos emelést - már az új tulaj fogja megfinanszírozni, ha majd lezárulnak a szerződéskötési folyamatok - a szerk.)

Bonyolult cégháló és ciprusi cég a háttérben

A pécsi városvezetés kijelentése hangzatos, azonban akadnak furcsaságok a vevő cégnél.

Az első az, hogy az Igazságügyi Minisztérium által fönntartott e-cégjegyzék tanúsága szerint az Anidel Projekt Kft. létesítő okirata augusztus 8-án keletkezett - pont aznap, mikor a Ledina Kerámia Kft-t a cégbíróság végre bejegyezte.

Az Anidelnek az e-cégjegyzék szerint az ügyvezetője Takács István, a cég jelenleg bejegyzés alatt áll, székhelye pedig Budapest, V. kerület, Vadász utca 28., első emelet 3. Fő tevékenységi köre: üzletvitel, egyéb üzleti tanácsadás. A vállalkozást 3 millió forintos tőkével alapították - ugyanennyit tett bele az önkormányzat a Ledina Kerámiába is.

A cégben egy tulajdonos található: a Horti Basketball Kft. A cég sokáig Pécsen, a Toldi Miklós utcában székelt, az e-cégjegyzék adatai szerint azonban tavaly február közepe óta ugyanott van a székhelye, ahol a most alapított Anidelnek.

A Horti Basketball Kft-nek az ügyvezetője 2012. június 12. óta Máté Zsuzsanna, a cég jegyzett tőkéje 48 176 885 forint, főtevékenysége: saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. A cég egy fővel üzemel, utolsó nettó árbevétele 7,4 millió forint volt. A jegyzett tőkénél egy idén június 30-ai változás is be van jegyezve, ekkor ugyanis egy GRK Ingatlan Kft. elnevezésű cég vált ki belőle 55 823 115 forintos tőkével. A GRK Ingatlan Kft-nek ugyanúgy Máté Zsuzsanna az ügyvezetője, és ugyanúgy az V. kerületi Vadász utca 28. szám alatt, az I. emelet 3. lakásában van a székhelye, és a fő tevékenységi köre is azonos.

A két cégben a tulajdonosi háttér is közös, mivel mindkettő - a GRK Ingatlan és a Horti Basketball Kft-k mögött - a Greek Solutions Kft., valamint a ciprusi székhelyi BALLYMARTIN Holdings Ltd. van bejegyezve. (A GRK Ingatlan Kft-ben a BALLYMARTIN szavazati joga 50 százalékot meghaladó.)

A Greek Solutions Kft.-t 2012 január 18-án alapították meg, székhelye Budapest, Kossuth tér 16-17., fszt. 6. A cég fő tevékenysége üzletvezetés, hat fő dolgozik benne az utolsó létszámadatok szerint, az ügyvezető pedig az Anidel Projekt Kft-ből ismert Takács István. A jegyzett tőke 10,5 millió forint, utolsó éves nettó árbevétele 204,364 millió forint. A cég mögött két tulajdonos található: a Greek Software Kft., és a Bally Holding Trust Kft. - utóbbinak minősített többséget biztosító szavazati joga van.

A Greek Software Kft. 2011-es alapítású cég, 2013 óta hívják így, és azóta székel Budapesten a 10. kerületben a Mádi utca 12-14. szám alatt. Fő tevékenysége üzletvezetés, de a melléktevékenységek közt informatikai tevékenységi köröket lehet találni, az utolsó létszámadat szerint 2 fő dolgozik ott. Hárommillió forint a jegyzett tőkéje, utolsó pénzügyi beszámolóját 2015 végével zárta, amikor is a nettó árbevételük 66,74 millió forint volt. Az ügyvezető Bozóki János, és ő a tulajdonos is.

A Greek Solutions Kft-ben érdekelt másik tulajdonos cég, a Bally Holding Trust Kft. 2011-es alapítású, üzletvezetés a fő tevékenységi köre, és itt is Takács István az ügyvezető. Mellette a másik ügyvezető Bozóki János, aki egyben a Bally Holding Trust tulajdonosa is. A cég utolsó évi nettó árbevétele 306,199 millió forint volt, és az utolsó létszámadatok szerint 11 főt foglalkoztat a fővárosi V. kerületi Alkotmány utca 4. szám alatt.

Az Alkotmány utca 4. szám más érdekességet is tartogat - erről itt írtunk bővebben.

(A Bally Holding Trust Kft., a Greek Software Kft. és a Greek Solutions Kft. is eredetileg a Székesfehérvári Cégbíróságon lett bejegyezve, sorrendben 2011 áprilisában, novemberében, valamint 2012 elején.)

Visszakanyarodva a Horti Basketball Kft-re (amely a Ledinát megvevő Anidel Projekt Kft. tulajdonosa), ott volt egy ciprusi bejegyzésű cég a tulajdonosok közt, a BALLYMARTIN Holdings Ltd. Ezt a céget egy ciprusi vállalatokkal foglalkozó honlap információja szerint 2011. augusztusában regisztrálta egy Giannos Mpozoki nevű úr - ami kísértetiesen hasonlít Bozóki János nevére.

A cégadatok kinyeréséhez az Igazságügyi Minisztérium e-cégjegyzékét és a Creditform.hu nyilvános céginformációit használtuk fel.

Hárommillióért, zárt ajtók mögött kelt el a Ledina és a dolgozói

Az eladás körülményei sem voltak a legtisztábbak, a bama.hu cikkéből kiderült, az önkormányzat ezt meglehetősen sunyin és fű alatt intézte.

Az eladásról átruházott hatáskörben a jogi és ügyrendi bizottság döntött, a pénzügyi és gazdasági bizottság csak állást foglalhatott a kérdésben. Gulyás Emil szocialista önkormányzati képviselő az utóbbi testületben nemmel szavazott az eladásra, és kijelentette, hogy Páva a Zsolnay-gyártól a Ledina Kerámia Kft-be átcsábított 118 embernek önkormányzati hátteret, nem pedig ciprusit ígért.

A képviselőknek "a Ledina Kerámia eladásáról egy helyben kiosztott anyag után, az ülés után azonnal elrendelt, újra megnyitott zártajtós ülésen kellett szavazniuk. Vagyis az előzetesen kiküldött meghívóban ez a napirend nem szerepelt, így például a sajtó sem szerezhetett róla előzetesen tudomást, holott, nyilvánvaló az, hogy lett volna rá érdeklődés, illetve hogy egy ilyen megállapodáshoz nem hirtelen döntések vezethetnek." - olvasható a cikkben.

Az Anidel Projekt Kft. 3 millió forintért vette meg a Ledina Kerámia Kft-t.