Hétfőn ősz, keddtől megint nyár

2016. augusztus 22. 08:00 2016. aug. 22. 08:00

Esős, borult hétfővel startol a hét, hétfőn az ország északkeleti csücskét leszámítva 17-23 fokra kell számítani. A nyár keddtől kezd el magára találni.

A vasárnapi hidegfront miatt hétfőn napközben is folytatódik az erősen felhős vagy borult idő, az Alföld északi részén és a Nyugat-Dunántúlon lesz vékonyabb, időnként szakadozott a felhőzet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A középső és a keleti megyékben ismétlődő esőre, záporra, helyenként zivatarra kell számítani, többfelé jelentős mennyiségű csapadékra, néhol felhőszakadásra van kilátás, a Nyugat-Dunántúlon napközben jelentős eső már nem valószínű.

Az északi, északnyugati szelet többfelé kísérik erős, a Dunántúlon és északkeleten néhol viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 17, 23 fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén 25, 26 fok is lehet. A Szécsény-Budapest-Baja vonalban várható a leghűvösebb. Késő estére 14 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kedd reggelre északnyugaton, nyugaton általában már derült idő lesz, majd délelőtt az ország középső és északi részén, délután délkeleten is csökken a felhőzet, kisüt a nap, a prognózis szerint pedig estére mindenütt kiderül az ég. Reggelig keleten és az ország középső részén több helyen valószínű eső, zápor, majd délelőtt keleten is megszűnik a csapadék. Az északi, északkeleti szelet a középső országrészben élénk, másutt nagy területen erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között alakul.

Szerdán már újfent érezni fogjuk a nyarat. Napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhővel, legfeljebb néhol - inkább csak a déli és keleti határvidéken - lehet egy-egy futó zápor. Az északkeleti, északi szél többfelé erős marad, a leghidegebb órákban 12-17, a legmelegebb időszakban 26-30 fok várható.