Méltóság helyett fejetlenség a Zrínyi emlékév szervezésében

2016. augusztus 24. 14:09 2016. aug. 24. 14:09

A Szigetvári Emberekért Egyesület képviselőcsoportja közleményben kelt ki, amiért a Zrínyi Emlékév szervezési munkáit az utolsó pillanatra hagyva a kormány ellehetetleníti a méltó megemlékezést.

Szigetvár város vezetése felelősségteljesen, több mint másfél éve folyamatosan készül a nagy eseményre: programtervek, elképzelések, koncepciók, részletesen kidolgozva, szakmai alapokkal alátámasztva – úgy képzeltük, ezeknek az elveknek a mentén lesz az Emlékév nemcsak a szigetvári embereké, de mindazoké, akik bármilyen módon részt kívánnak venni a kiemelkedő eseményben – írja a képviselőcsoport.

„Lassan ugyan, de 2015 decemberében megalakult az országos emlékbizottság, Hóvári János úr, volt ankarai nagykövet vezetésével, a rendezvény programigazgatóját viszont alig egy hónappal (!) ezelőtt nevezték ki Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke személyében” – áll a közleményben. Hozzátették: az érdemi egyeztetések is megszakadtak. Elképzeléseik, felvetéseik süket fülekre találtak, az országos emlékbizottság az alakuló ülésen kívül egy alkalommal sem ült össze. Az állam késedelmesen, az előzetes elvárásokhoz képest jóval csekélyebb mértékben határozta meg az anyagi kereteket, igaz, ez még így is jelentősnek tűnt a város lehetőségeihez képest.

Sérelmezi a civil szervezet, hogy nem helyi, hanem szentlőrinci céget bíztak meg a szervezéssel, de főleg azt, hogy az emlékév rendezvényeinek előkészítésének menete messze elmarad a várakozástól.

A városvezetést mintegy három héttel ezelőtt a szombat-vasárnapi színpadi rendezvények megszervezésével bízta meg az emlékbizottság. „Aki csak kicsit is ért a rendezvényszervezéshez, tudja, hogy ennyi idő alatt, még nem lekötött előadókat találni szinte lehetetlenség, de a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület mégis megtett minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy minőségi produkciókat hozzon Szigetvárra. Megtette ezt úgy, hogy bízott a szóbeli megállapodásban, ami lehet, hogy hiba volt, hiszen az augusztus 20-i hétvégén azt a tájékoztatást kapták, hogy az emlékbizottság nem finanszíroz könnyűzenei produkciókat. Cserébe az előzetes tervek szerint három napon keresztül Szigetvár főterén, a Zrínyi téren ugyanazokat az ismeretlen művészeti produkciókat ismétlik meg” - írja az egyesület.

Az sem teljesen tiszta az önkormányzat többségét adó civileknek, hogy az emlékév rendezvényeire szánt 475 millió forintos közpénzt mire fordítják, főleg úgy, hogy szerintük teljesen amatőrnek tűnik a kormányzati hátterű szervezés. A város ugyanis nem kapott ebből az összegből egy fillért sem.