Őszi menetrend: így járunk szeptember elsejétől

2016. augusztus 27. 09:24 2016. aug. 27. 09:24

Legalábbis busszal. Elkészült a Mobilitási Központ új, szeptember elsején életbe lépő menetrendje. Mutatjuk, mi változik. Ne megszokásból közlekedjenek az első napokban!

Mint ismert, a pécsi önkormányzat döntése alapján január 1-jétől a Biokom Mobilitási Központ feladatai közé tartozik többek között a helyi autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatással kapcsolatos menetrend megalkotása és felülvizsgálata, míg a Tüke Busz Zrt. feladata az autóbuszok üzemeltetése és a járművezetők foglalkoztatása, valamint a megrendelt menetrend teljesítése.

A Mobilitási Központ közleményében úgy fogalmazott: 2015-ben társadalmi egyeztetésre bocsátottak egy új, a klinikai városrész és a belváros elérését megkönnyítő menetrendi javaslatot. „A beérkezett észrevételeket és a felmerült javaslatokat kiértékeltük, összevetettük a korábbi igényekkel, és meghatároztuk a bevezetéshez szükséges beruházásokat. A nyáron bevezetett hálózati változások még nem tartalmazták minden elemét a társadalmi egyeztetés során kialakított új koncepciónak, így számos, tervezett, új vonal az őszi változással lép érvénybe 2016. szeptember 1-jén” – írj az MK.

A Mobilitási Központ honlapján is érdemes szétnézni a változások kapcsán!

Több lesz a szólóbusz, ezzel az előzetes elképzelések szerint a reggeli zsúfoltság csökkenhet, az autóbuszokra kevesebbet kell várakozni, számos közvetlen céljárat indul a reggeli időszakban, amelyek gyorsabbá tehetik a munkába és iskolába jutást, és, amint írják, „az autóbuszok indulását egyenletesebben osztottuk el annak érdekében, hogy olyan relációkban, ahol több járattal is lehet utazni, kevesebb időt kelljen várakozni”.

A belvárosi forgalmi rendben a nyári változások érvényben maradnak. A kertvárosi járatok a Zsolnay-szobornál továbbra is a Rákóczi úton állnak meg, míg a 30-130-as és az ősszel induló új 109E járatok a Vásárcsarnok után a Klinikák felé az Árkád, Bajcsy-Zsilinszky út megállóban állnak meg.

Új 107E és 109E gyorsított járatok indulnak az egyetemi városrész felé, és új 155-ös járatok indulnak, melyek a Honvéd utcán közelítik meg a Klinikát és az Ifjúság útja megállót.

Új, egyes szakaszokon megállás nélkül közlekedő gyorsított járatokat vezettek be, amelyek “E”-jelzést kapnak a viszonylatszám után. Megállási rendjük egységes, a Siklósi úton található megállókban a felüljáró és a Maléter Pál út között nem állnak meg, így amennyiben megtalálható az útvonalukon a Bőrgyár; Béke utca; Temető, északi kapu; Temető, déli kapu megálló, akkor azok mellett megállás nélkül elhaladnak, így néhány perccel csökken a menetidő.

3E – Az új, gyorsított járat Kertvárosból a Szövetség utca megállóig a 3-as járat útvonalán közlekedik, majd a Bőrgyár megálló kihagyásával a Belvárost a 3-as buszéval ellenkező körirányon járja be, az Autóbusz-állomás – Árkád – Zsolnay-szobor vonalon a Főpályaudvarig közlekedik, reggel 20 percenként.

6E – Az új, gyorsított járat Kertvárosból a Littke utcáig a 6-oséval megegyező útvonalon közlekedik, majd az Autóbusz-állomásig nem áll meg. A Belvárost a 6-os buszéval ellenkező körvonalon járja be, az Autóbusz-állomás – Árkád – Zsolnay-szobor vonalon a Főpályaudvarig közlekedik, reggel 20 percenként.

41E – A 141-es járat 41E jelzést kap az egységesítés érdekében.

107E – A nyáron bevezetett Malomvölgyi út – Egyetemváros között közlekedő 107-es járat új jelzést kap az egységesítés nyomán, továbbá meghosszabbították Magyarürög felé, illetve délután is 20 percenként közlekedik. A járat összehangoltan indul, így Egyetemvárosban például az 55-össel felváltva (ellenkező megállóból) Kertváros felé délután 20-20, közösen ~10 percenként közlekedik.

109E – A Fagyöngy utca – Aidinger J. út – Littke utca – Vásárcsarnok – Árkád – Zsolnay-szobor – Kórház tér – Petőfi u. – Klinikák vonalon új, gyorsított járat indul munkanap csúcsidőben (reggel és délután) 20 percenként. A járat a Littke utca és az Ipar utca között nem áll meg. A Fagyöngy utca felé nem érinti a Vásárcsarnokot, helyette az Autóbusz-állomásnál áll meg.

Új alapjáratokat is bevezetnek:

1 – A reggeli csúcsidőben a Fagyöngy utcából és a Málom tejcsarnoktól új 1-es járatok indulnak 20-20 percenként Uránváros felé.

33 – A reggeli csúcsidőben a Fagyöngy utca – Várkonyi utca – Krisztina tér – Enyezd utca – Vásárcsarnok – Árkád – Rákóczi út – Búza tér – Alagút – Pálosok – Tettye vonalon 20 percenként új buszjáratok indulnak.

103 – A nyáron újonnan indult 103-as járatok munkanapokon reggeltől kora estig továbbra is 20 percenként közlekednek.

155 – Új 155-ös járatok indulnak reggel a Klinikák felé, amelyek a Honvéd utcán érik el az Ifjúság útját. Az 55-ös és 155-ös járatok közösen 4-6 percenként indulnak csúcsidőben.

Minden vonalon az iskolai időszakban megszokott járatsűrűség lép életbe az alábbi eltérésekkel:

3 – A tavaly megszokott 7-8 percenként induló buszok csúcsidei járatsűrűsége 6-7 percre változik a 103-as járattal közösen, tehát gyakrabban indulnak.

Fagyöngy utca – A Fagyöngy utca és a Belváros között csúcsidőben a 7-8 perces sűrűség helyett reggel átlagosan 5 percenként, délután 6-7 percenként indulnak a buszok. Az új 1-es járatok pedig 20 percenként indulnak reggel Uránváros felé.

Malomvölgyi út – A Malomvölgyi út és a Belváros között csúcsidőben 15 perc helyett 10 percenként indulnak a buszok. Az új 1-es járatok pedig 20 percenként indulnak reggel Uránváros felé.

7-7Y-22-23-24-73-73Y - Délelőtt a 73-73Y járatok helyett a 22-23-24-es járatok közlekednek a Fagyöngy utca felé (a 8-as járatokkal közösen, átlagosan 10 percenként), illetve a 7-7Y járatok a Malomvölgyi út felé, így gyorsabbá válik a Belvárosba, illetve az onnan való hazajutás, hiszen nem kell betérővel utazni. A 73-73Y járatok csak hétvégén és késő este indulnak.

55-130 – Az 55-ös járatok, illetve a 130-as buszok délelőtt továbbra is sűrűbben, 40-40 percenként járnak. Délután a 130-as járatok egy része helyett 130A buszok indulnak.

41 – A vonalon közlekedő járatok délután 14:35-16:35 között 30 perc helyett 20 percenként indulnak.

60-60A – A járatok a reggeli csúcsidőben a tavaly megszokott 15 perc helyett 7-8 percenként, jelentősen sűrűbben indulnak.

Krisztina tér – Az új struktúra szerint induló 6-6E-8-33-60-60A járatok a Krisztina térnél bővítik a kínálatot.

Ez lesz Uránvárosban:

107E - Új, gyorsított járatok indulnak reggel a Malomvölgyi útról az Árkád érintésével Magyarürög felé. A járatok a Littke utca és az Autóbusz-állomás között nem állnak meg, így közel 4 perccel gyorsabb eljutást biztosítanak a városközpontba, továbbá reggel és délután is 20 percenként indulnak.

1-55 - Az 1-es és az 55-ös járatok a Csontváry utca irányába megállnak a Tüzér utcánál is.

155 - Új járat érinti Uránváros peremét, mely a Honvéd utcán éri el az Ifjúság útját.

Patacs, Cserkút-alja, Ledina, Magyarürög közlekedése így változik:

25-26-27-28 - A járatok esetében a nyáron bevezetett menetrendi szerkezet érvényben marad, viszont jelentősen gyakrabban indulnak a buszok. Csúcsidőben II-es rakodóról 10 percenként indulnak a buszok a Belváros felé, illetve délután a II-es rakodó felé 15 percenként közlekednek a járatok.

Új 107E járat indul a Malomvölgyi út – Árkád – Egyetemváros – Deindol/Nagydeindol vonalon csúcsidőben 40-40 (közösen 20) percenként.

Mecsekoldal közlekedésében pedig ez lesz:

A 34-35-ös buszok egyes időszakokban a nyáron megszokott menetrend szerint a Vásárcsarnok érintésével közlekednek. Az új 34Y, 35Y járatok munkanapon délelőtt és este, illetve hétvégén este indulnak, a Pálosokig a 31-essel megegyező útvonalon, majd onnan az eredeti vonalon tovább a Mecsekre.

A 36-37-es járatok munkanapon hajnalban, délelőtt, este, illetve hétvégén továbbra is összevontan indulnak, viszont a nyáron bevezetett 46-47-es járatok közül a 46-os járatok a Vásárcsarnokot is érintik majd.

Újhegy közlekedése:

Munkanapokon reggel új 30Y járat indul Újhegyről a Klinikákhoz.

Munkanapokon reggel új 60-as járat indul Újhegyről a Csontváry utca felé. (Részletek a 4Y menetrendi mezőjénél.)

Meszesi városrész közlekedése:

ÚJ JÁRATOK CSÚCSIDŐBEN

Munkanapokon reggel több 60-as járat indul Meszesről és a Hősök teréről a Csontváry utca felé.

Somogy, Vasas, István-akna közlekedése

A 2014-ben a Főpályaudvarig meghosszabbított járatok, illetve néhány uránvárosig közlekedő járat mellett most további fejlesztések lépnek életbe lakossági kérések nyomán.

ÚJ JÁRATOK CSÚCSIDŐBEN

- István-aknáról/Somogyból, reggel a 155-ös járat helyett 26-os jelzéssel indul Uránvárosig buszjárat.

- István-aknáról néhány 12-es járat helyett 60-as busz indul a Csontváry utca felé.

Az őszi iskolakezdésre való tekintettel 2016. szeptember 4-én (vasárnap) is nyitva tart 08.00-18.00 óra között a Biokom Mobilitási Központ bérletpénztára a pécsi távolsági buszpályaudvaron, a Nagy Lajos király útján.