Menekültek özönéről fantáziált Pauska két lapja

2016. augusztus 29. 17:30 2016. aug. 29. 17:30

Száznál több menekültről fantáziált a Mohácsi és Pécsi Újság augusztus 25-én, híradásaik szerint az "illegális migránsok" szerda napközben törték át a határkerítést Hercegszántónál, és elözönlötték a Mohácsi-szigetet. Aztán kiderült, hogy a rendőrség 24 menekültet fogott el a jelzett térségben. Baranyába a határkerítés tavaly őszi felépítése óta összesen 12 menekült jutott be, ebből 3 fő Szerbia, míg 9 fő Horvátország irányából.

Menekült- és kacsavadászat

"Hercegszántónál áttörték a kerítést a migránsok - özönlenek a Mohács-szigetre" - augusztus 25-én ilyen címmel jelent meg cikk mind a Mohácsi Újság.hu, mind pedig a Pécsi Újság.hu felületén.

A cikkek arról szóltak, hogy a Mohácsi Újság.hu szerkesztőségét többen azzal keresték meg, hogy szerdán migránsok áradata "szállta meg" a Mohács-szigetet.

A mohácsi lap úgy "tudta", hogy "az illegális bevándorlók szerdán (augusztus 24-én - a szerk.) napközben, Hercegszántó térségében törték át a kerítést, azóta naponta 100-150-en jutottak át a magyarországi oldalra" - olvasható a cikkben. A lap arról is értesült, hogy a "migránsok" nagy többségét a rendőrség a katonasággal együtt elfogta, és megerősítették a határ őrizetét, többek közt drónokkal.

A két újságot az Equator Média Kommunikációs Kft. adja ki, melynek tulajdonosa Pauska Zsolt, aki tavalyig a Pécsi Újság.hu főszerkesztője volt. 2015. március 23-án aztán a hirado.hu főszerkesztője lett, ám az oldal impresszuma szerint már nem az. Lehet, hogy a pesti majmok nem akarták bekapni?

Augusztus 26-án már frissült a cikk, az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint összesen 24 menekültet fogott el, akik 24-én hajnalban két helyen megrongálva a határkerítést jutottak be magyar területre. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettesek ellen határkerítés megrongálása bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást, az elfogott menekülteket pedig kizsuppolták Magyarországról, és megmutatták nekik, hogy merre van a tranzitzóna. (Szaknyelven: "intézkedtek a tranzitzónába irányításukra".)

A cikkek tehát frissültek, azonban még mindig ugyanazzal a hatásvadász hírlapi kacsa-címmel találhatóak meg mindkét oldalon, ahogy azt írásunk elején jeleztük. A Facebookon pedig még ennyire sem lehet látni, hogy frissültek volna a cikkek, ott még ezzel a címmel és az eredeti szöveggel - "Mohács nincs veszélyben!" - láthatóak. (Itt és itt.)

Eddig 12 menekült jött át a határkerítésen Baranyába

A cikkekkel kapcsolatban a Pécsi STOP is megkereste a rendőrséget: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt szerettük volna megtudni, hogy akkor most járt-e a kérdéses időpontban menekült a Mohácsi-sziget baranyai részén, és ha igen, hány főről lehet beszélni, és mi lett velük. Kérdésünkre a főkapitányság körülbelül ugyanazt a választ küldte el, mint amit az ORFK a Mohácsi és Pécsi Újságnak.

Arra is rákérdeztünk, hogy a határkerítés tavaly őszi felhúzása óta hány menekült érkezett a kerítésen át Baranya területére.

Megdöbbentő számokat kaptunk válaszul:

"A zöldhatár lezárása óta válaszadásunk időpontjáig a szerb határszakaszról Baranya megyébe összesen három illegális migráns érkezett, míg a horvát határszakaszon összesen kilenc illegális migráns lépte át tiltott módon az államhatárt.

A szerb határszakaszról érkező, de Baranya megyében elfogott mindhárom illegális migráns menekültkérelmet nyújtott be.

A horvát határszakaszon összesen kilenc illegális migránst fogott el a rendőrség. Hármukkal szemben határzár tiltott átlépése miatt büntetőeljárás indult, őket a bíróság Magyarország területéről két évre jogerősen kiutasította, míg hat fővel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Ebből két fő a magyar-horvát visszafogadási egyezmény alapján átadásra került a horvát rendőrségnek, míg négy fő menekültkérelmet nyújtott be" - olvasható a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.