A megyei rendőrkapitányságnál toborozzák a leendő határvadászokat

2016. szeptember 13. 11:21 2016. szept. 13. 11:21

Toborzóiroda nyílt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületének földszintjén azoknak, akik határvadász-ambíciókkal rendelkeznek.

Országszerte beindult a határvadászok toborzása, ami mellesleg gyönyörűen rímel az október másodikai kvótareferendum kormányzati kampányára.

A Belügyminisztérium szeptember 8-i tájékoztatása szerint az ősz első napja óta több mint kétezren kértek tájékoztatást a határvadász bevetési osztályokba jelentkezés részleteiről az Országos Rendőr-főkapitányságon működő Országos Toborzó Központban.

A kormány augusztusban döntött a rendőrség határvadász bevetési osztályainak megerősítéséről háromezer rendőrrel. A létszámfejlesztés megvalósításaként a Készenléti Rendőrség korábbi határrendészeti igazgatósága mellé egy újabb határrendészeti igazgatóságot állítanak fel, a meglévő hét határvadász bevetési osztály pedig tizenötre bővül.

A képzés a jelentkezők létszámától függően regionálisan, várhatóan novembertől indul. A sikeresen záróvizsgázók a Készenléti Rendőrség budapesti, miskolci, nyírbátori, debreceni, orosházi, szegedi, kiskunhalasi, pécsi, kaposvári, nagykanizsai, szombathelyi, győri székhelyű osztályaihoz kerülnek majd.

Toborzóiroda nyílt Pécsen

A rendőrség keddi tájékoztatása szerint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Vargha Damján utca 1. szám alatt lévő épületének földszintjén alakították ki azt a toborzóirodát, ahol a toborzó tisztek tájékoztatják az érettségivel rendelkező baranyai érdeklődőket a határvadász-képzéssel kapcsolatban.

Az iroda hétfőtől péntekig hivatali munkaidőben várja a határvadásznak jelentkező állampolgárokat.

Kiből lesz a határvadász?

Határvadásznak jelentkezhet az a 18. életévét betöltött magyar állampolgár, aki büntetlen előéletű, magyarországi állandó lakóhellyel és legalább érettségivel rendelkezik. A leendő rendőrökre egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálat és fizikai állapotfelmérés vár, továbbá - hozzájárulásukkal - az életvitelük kifogástalanságát is ellenőrzik.

A felvettek hat hónapos képzésen vesznek részt, amelynek első két hónapjában a rendvédelmi alapfeladatokat sajátítják el, a következő négy hónapban pedig az őr-járőrtársi képzést teljesítik. A komplex szakmai vizsga után őr- járőrtárs részszakképesítést szereznek.

A képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, ezalatt havi bruttó 150 ezer forintos munkabért kapnak. Ezután - sikeres modulzáró vizsgát követően - 12 hónap próbaidő kikötésével a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek őrmesteri rendfokozatban, és havi bruttó 220 300 forintos alapilletményt kapnak.

Ezzel együtt jogosultak lesznek nyelvvizsga-, éjszakai és készenléti pótlékra, valamint a túlszolgálat megváltására pénzben vagy szabadidőben, béren kívüli juttatásként pedig - többek között - évi 200 ezer forint értékben cafeteriajuttatásra, lakhatási vagy albérletidíj-hozzájárulásra, utazási költségtérítésre, egészségügyi ellátásra, kedvezményes utazási- és mobiltarifa igénybe vételére - idézte az MTI a Belügyminisztérium közleményét.