A legnagyobb forgalomban záratták be a sétatéri pultokat a ZSÖK szervezői

2016. szeptember 19. 12:50 2016. szept. 19. 12:50

Tucatnál is több pultot zárattak be a ZSÖK szervezői a Pécsi Napok kezdő estéjén a Sétatéren, az akciót biztonsági emberekkel zavarták le - értesült a Pécsi STOP több kitelepülőtől. Az ok a helypénz kifizetésének elmaradása volt, csakhogy a kitelepülőket pont a szervezők nyugtatták meg korábban, hogy ráérnek hétfőn rendezni a tartozást. Úgy tudjuk, a szervezők a helyszínen készpénzben nem engedték kiegyenlíteni az elmaradást.

Szeptember 16-án nyitott meg a pécsi Sétatéren a Pécsi Napok 2016-os rendezvény, ám a nyitó estét már botrány zavarta meg: a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. biztonsági emberek segítségével tucatnál is több kitelepülő pultját záratta be - értesült a Pécsi STOP.

Mint egy kitelepülőtől megtudtuk, a történet úgy kezdődött, hogy a ZSÖK csomagban, három városi szervezésű rendezvényre szólóan árulta a helyeket, csak így lehetett a kitelepüléseket megvenni. A helypénz a három rendezvény miatt drága volt, így részletfizetéssel is lehetett a számlát rendezni.

Az előző két rendezvény egyike a Déli Kapu Folklórfesztivál volt, ahol többek szerint a nem megfelelő reklámozás miatt alig volt közönség, mert hogy nem is tudtak a fesztiválról. Ez a vendéglátósókat érzékenyen érintette, többen negatív egyenleggel zártak a fesztivál után. Információink szerint a három rendezvényre szóló szerződésüket például ezen a fesztiválon kapták meg a csomagot megvevők - ez csak azért furcsa, mert a Déli Kapu volt a második a csomagban.

Mindennek a tetejében a Pécsi Napok elején, még a pultok építésén derült ki több, a három rendezvényre szóló csomagot megvevő árusnak, hogy akadtak olyanok, akiknek valahogy sikerült csak erre a fesztiválra helyet venniük.

Pénteken, a fesztivál nyitásán többen rákérdeztek a ZSÖK szervezőinél, hogy az utolsó részlet befizetése mennyire sürgető. Ekkor kaptak egy sms-t az egyik illetékestől, hogy hétfőn rendezzék az elmaradást, de ettől függetlenül már kinyithatnak a hétvégére - tudtuk meg az egyik vállalkozótól.

Péntek este azonban vacsoraidőben megjelentek a szervezők több biztonsági emberrel, és bezárattak a tartozással bíró kitelepült árusokat. Az intézkedés heves indulatokat váltott ki az árusokból, többek megalázónak és gusztustalannak vélték a szervezők eljárását, "pénzbehajtást" emlegettek.

A vendéglátósok, borászok közül többen a helyszínen készpénzzel szerették volna rendezni a tartozást, ám forrásaink szerint a ZSÖK szervezői ezt elutasították, és azzal magyarázták, hogy nem vehetnek át készpénzt. Azt kérték: helyette hétfőn utalják el az elmaradást.

Ehhez képest - mondta el a Pécsi STOP-nak az egyik árus - szombat reggel ugyanazon szervezőknél a Zsolnay Negyedben be lehetett fizetni készpénzben a tartozást. Volt olyan kitelepülő, aki rendőrt hívott, hogy hatósági tanú mérje föl, milyen károkat okoznak neki a szervezők a bezárással - tudtuk meg.

A Pécsi STOP úgy értesült, a péntek esti "razzián" tucatnál több pultot zárattak be a szervezők, többen a rendőrség kihívása után nyitottak ki újra.

Az üggyel kapcsolatban portálunk megkereste a Zsolnay Örökségkezelőt, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.