Zsolnay-per: több tízmillió lehet a kártérítés

2016. október 7. 15:45 2016. okt. 7. 15:45

Pert indított a Zsolnay Porcelánmanufaktúra a cégtől júniusban azonnali hatállyal felmondott száznál több munkavállalóval szemben. A cég szerint a bíróság nekik adott igazat, sajtóhírek szerint a kártérítés összege 30-40 millió forintra rúghat.

Megvolt az első tárgyalás Pécsen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a cégtől júniusban azonnali hatállyal felmondott száznál több munkavállaló között. Mint ismert, a dolgozók eztán az önkormányzat által létrehozott - majd augusztusban eladott - Ledina Kerámia Kft-hez mentek át, ahol még azóta sem indult be a termelés.

A cég közleménye szerint "megszületett az első ítélet, amely megállapította, hogy a munkavállaló jogellenesen mondta fel a munkaviszonyt és bíróság a munkavállalót kártérítésre kötelezte, amit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-nek kell megfizessen.

Emlékezetes, hogy ezeket a kártérítéseket vállalta át a Ledina Kerámia Kft. a dolgozók pervesztessége esetén Pécs M.J. Város kötelezettségvállalása mellett." - olvasható a közleményben.

A bama.hu cikke szerint "a Zsolnay azért indította, mert szerintük a munkások jogszerűtlenül, nem valós indokokkal mondtak fel, s ezzel kárt okoztak. Mindenkitől háromhavi távolléti díjat kértek, de ezt leszállították egy havi munkabérre. Ám, ha nekik adnak igazat, még így is 30–40 millió forintot és kamatait ki kell majd fizetni a majdani jogerős és végrehajtható ítélet után összesen. Elviekben a Ledina, de ha a cég nem, a pécsi önkormányzat fizethet helyettük.

A dolgozók papíron azért mondtak fel, mert azt állították, a gyárban csúnyán beszéltek velük, és félnek, mert a cég bajba került, fizetésképtelen, hatósági eljárás is folyt ellene." - olvasható a cikkben.