Zsolnay pro és kontra - Szabó Iván közleménye

2016. október 8. 18:27 2016. okt. 8. 18:27

A Zsolnay Porcelánmanukfaktúra Zrt által által 117 munkavállaló ellen indított munkaügyi perekkel kapcsolatban több sajtóorgánumban tévesen, illetve félrevezetően jelent meg az a hír, mely szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt pert nyert volna a Ledina Kerámia Kft bármely dolgozója ellen, vagy a Ledina Kerámia Kft ellen - írja közleményében a Dr. Szabó Iván Ügyvédi Iroda.

Valójában a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt a jelenleg is saját alkalmazásában álló K. János ellen nyert pert, aki nem alkalmazottja a Ledina Kerámia Kft-nek.

K. János 2016. június 6-án valóban jelentkezett a Ledina Kerámia Kft-nél, azonban a munkaszerződését követően azonnal távozott és - a tárgyaláson tett vallomása szerint is - visszament és újra munkaviszonyt létesített a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-vel, amiről a Ledina Kerámia Kft a társadalombiztosítás értesítéséből szerzett tudomást.

K. János 2016. október 7-én megjelent a munkaügyi perben alperesként, és - meglehetősen szokatlan módon - kérte a Bíróságot, hogy őt marasztalják el a perben. Ennek a kérésének természetesen a Munkaügyi Bíróság eleget is tett.

Az a tény, hogy a Zsolnay Gyár dolgozója saját maga ellen "ítéletet kért", semmiben nem befolyásolja a Ledina Kerámai Kft alkalmazottainak munkaügyi perét. Az ő esetükben a Bíróság a tárgyalást elnapolta.

Sajnálatos módon saját alkalmazottját, K. Jánost a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt csupán arra használta fel, hogy egy "győzelmi jelentést" tehessen közzé a sajtóban.

Ugyanakkor K.János ezzel a cselekményével megszegte a Ledina Kerámia Kft -vel 2016. június 6-án létrejött megállapodásokat, ezért ellene a Ledina Kerámia Kft büntető és polgári jogi eljárást kénytelen kezdeményezni.

Ugyancsak tévesen, illetve félrevezetően jelentek meg a sajtóban azok a hírek, amelyek szerint a dolgozók ellen indított perekben bármilyen formában a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata állna helyt.

Ezzel szemben a Ledina Kerámia Kft vállalta, és a jövőben is vállal minden költséget és fizetési kötelezettséget, amely a dolgozókat terhelné korábbi munkáltatójuk a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-vel szemben. Ezt a kötelezettséget Bozóki János a cégcsoport fő tulajdonosa külön nyilatkozatban erősítette meg a munkavállalók felé a Ledina Kerámia Kft megvásárlásakor.

Szintén félrevezető az az állítás, mely szerint "20" máskor "30" ember tért volna vissza a Zsolnay Gyár alkalmazásába a Ledina Kerámia Kft-ből. Valójában 2016. június 6 -a óta mindösszesen 5 alkalmazott távozott a Ledina Kerámia Kft-ből, közöttük az érintett K. János is. Sajnálatos módon az ő esetükben is hasonló "győzelmi jelentések" várhatóak.