Szőrös, ha izgatják, feláll, és csak Pécsett van az egész Dunántúlon, mi az?

2016. október 20. 10:53 2016. okt. 20. 10:53

Annyit segítünk még, hogy 140 kiló, teknősöket, majmokat és farksodrókat is kellett perkálni érte.

A találós kérdésre a válasz a barna medve, amiből mostantól a pécsi állatkertben is van egy. A Bulgáriából érkező hatéves hím, 140 kilós, felegyenesedve 2 méter magas példány az egyetlen barna medve az egész Dunántúlon, Pécshez legközelebb Szegeden és az ország északi, északkeleti parkjaiban tekinthető meg ilyen faj.

A medvét Őri László alpolgármester mutatta be csütörtök délelőtt a nyilvánosságnak, olyan lényegre törő, a medveség eszenciáját összefoglaló szóvirágokkal, hogy például

"a medve meseszerű állat, megjelenik a gyermekeink képeskönyveiben, a mesékben, barátságos megjelenése a kicsiket elbűvöli, másik részről pedig a látogatók szeretik a hatalmas ragadozókat."

Az önkormányzat közlése szerint a szófiai állatkertből érkező példány csereszerződés keretében került Pécsre, így vásárlására a szállítási költségen kívül nem kellett költeni. A Pécsi Állatkert három sarkantyús teknőst, két farksodrót, egy közönséges selyemmajmot és egy ormányos medvét adott az állatért.

Siptár Dávid, az állatkert szolgáltatási vezetője arról szólt, hogy mivel hazánkban fokozottan védett állatfajról van szó, így hosszadalmas volt beszerzése az engedélyeztetési eljárás miatt, amely mintegy hosszú hónapokat vett igénybe. Hozzátette: bár a medve kapott nevet Bulgáriában, a zoo örömmel fogadja az átkeresztelési ötleteket és pályázatot fog kiírni, illetve ötletládában a kifutónál is várják majd a javaslatokat a látogatóktól.

Áram, rácsok, szünetmentes táp - a szegény ember Jurassic Parkja

Siptár Dávid kiemelte: a biztonság tekintetében az állatkert túl is teljesítette a feltételeket. A jogszabályok barna medve tartása esetén 2,5 méter kerítésmagasságot írnak elő, amely fölött legalább 1 méter 45-90 fokos befelé hajló magasítás található. A kerítés fémháló, fémrács esetében a pálcavastagság előírása 3,2 mm.

Ezzel szemben a Pécsi Állatkert barnamedve kifutóját 4,5 méter magas 5 mm pálcavastagságú kerítés határolja a tetején 1 méter 45 fokos magasítással. A jogszabály nem tér ki kötelező elemként a villanypásztor alkalmazására, Pécsett azonban felszereltek egy kétkörös szünetmentes táppal ellátott villanypásztor rendszert is.

Kakas, kenguru és kandisznó a láthatáron

A medveátadón Őri László zárásként elmondta még: szeretnék, hogy az állatkert a jövőben is időről-időre új attrakciókkal jelentkezzen, ezért más, új állatok beszerzése is folyamatos.

Rövid távú terveikben a meglévő állomány példányszámainak bővítése a cél. Kakast hoznának a nandu tojókhoz, bővítenék a Benett-kenguru állományt nőstények behozatalával, a vízidisznók mellé egy hímet szereznének, és a tengeri akvárium példányszámait szeretnék bővíteni. A hosszú távú tervek között új bemutatóhelyek kialakítását tervezik, egyaránt bővítve az akvárium részleget, valamint a klasszikus állatkert bemutatóit a terület adottságainak megfelelően.