Vizsgálatot indít a polgármester a harkányi telekügy miatt

2016. október 26. 14:54 2016. okt. 26. 14:54

A harkányi polgármester szerint az előző városvezetés trükközött azzal az önkormányzati ingatlannal, amit a fideszes alpolgármester vett meg. Az alpolgármester azt állítja, már 2013-ban meg akarta venni az ingatlant, ekkor szaladt föl az ára, amit egy tollal javítottak át az előterjesztésben.

Október 25-ei cikkünkben írtunk arról, hogy meglehetősen furcsa körülmények közt vásárolt meg egy önkormányzati ingatlant Remmert Ferenc, Harkány fideszes alpolgármestere. Az ingatlant 2013-ban még 18 millió forintra értékelte egy szakértő az akkori városvezetés kérésére, ám 2016-ban ugyanez már csak 10,4 millió forintot ért. Az ingatlan idén nyáron egy alapítványnak lett eladva, majd két hónappal később attól vette meg Remmert - írtuk cikkünkben.

Baksai Tamás, Harkány fideszes polgármestere szerint azonban az ügyben van egy csavar.

A polgármester sajtónyilatkozatában úgy fogalmaz, már a 2013-ban regnáló városvezetés is el akarta adni a szóban forgó ingatlant (ami Remmert Ferenc lakcíme melletti telken található) több más ingatlannal egyetemben. Az ingatlanok már akkor is leromlott állapotban voltak.

Egy akkori előterjesztésben a polgármesteri közlemény szerint az szerepel, hogy az ingatlan nettó forgalmi értékét egy szakértő 11,2 millió forintra becsülte. "A képviselő-testület 156/2013 (X. 31.) számú kivonata azonban az értékbecslés alapján 18 000 000,Ft-ban állapította meg az ingatlan induló vételárát. A hivatal műszaki osztályának e-mailes rendszerében az értékbecslő részéről 2013-ban küldött e-mail mellékletében csatolt szakvélemény szintén 11 200 000,-Ft összeget tartalmaz.

Ezen információkkal ellentétben az ügyiratban fellelhető, kinyomtatott szakvélemények 1. és 2. számú pld-ai minden oldalon aláírásra kerültek, kivéve a forgalmi értéket megállapító 7. oldalt, amelyen forgalmi értékként 18 000 000,-Ft összeg szerepel."

Baksai közleménye szerint a harkányi jegyző kérésére az értékszakértő is előkereste az akkori szakvéleményét, és abban is a 11,2 millió forintos összeg szerepelt. Azt is állította a jegyzőnek a szakértő, hogy vélelmezhetően azért nincs aláírva a szóban forgó 7. oldal, mert az nem tőle származik, és ő 18 millió forintos értékbecslést nem állított ki.

Emiatt a polgármester most belső vizsgálatot kezdeményezett.

A közleményből az is kiderül, 2013-ban az ingatlan 11,2 milliós értéke csak 800 ezer forinttal volt magasabb, mint amennyire (10,4 millió forint) 2016-ban taksálta ugyanaz az értékszakértő. A csökkenést a szakember a három évi állagromlásnak tudta be.

Baksai közleménye szerint megkérdezte az ügyletről Remmert Ferencet is, aki azt állította neki, hogy ő már 2013-ban meg akart venni az ingatlant, ám amikor ez az akkori városvezetés fülébe jutott, "érdekes módon 18 000 000,-Ft-ra emelkedett az ingatlan vételára, s nem került sor liciteljárásra sem."

Mivel "az ingatlan tulajdonjogának további sorsára az önkormányzatnak semmilyen ráhatása nincs és nem is volt", a polgármester a városvezetés részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Remmert: tollal lett átjavítva 2013-ban az összeg

Remmert Ferenc alpolgármester is sajtónyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban, ő leginkább egy Facebook-oldalon megjelent bejegyzés szövegére írta válaszait. Mivel a Pécsi STOP ezzel a szöveggel előző cikkében sem foglalkozott, így csak azokat a pontokat emeljük ki az alpolgármester sajtónyilatkozatából, amelyek eltérnek a harkányi polgármester által írtaktól.

Az alpolgármester közleménye szerint a 2013-as előterjesztésben tollal lett átjavítva az értékbecslés összege 11,2 millió forintról 18 millió forintra. Remmert azt is említi, hogy személyesen ellene irányult az ingatlan vételárának megemelése, mert ő 2013. szeptemberében egy képviselő-testületi ülés előtt már hangoztatta, hogy megvenné az ingatlant egy telekvita miatt.

Remmert közleménye szerint az idén végül értékesített ingatlancsomag épületei az előző városvezetés hibája miatt romlottak le, mivel az a testület még állagmegóvást sem végeztetett.

A közleményből az is kiderül, Remmert és neje közel 2,6 millió forintot már befizetett az ingatlan megvásárlására, amit egy a családjában már régóta húzódó telekrendezési vita miatt kívánnak megvenni.