Baranyában magasabb a munkanélküliségi ráta, mint Borsodban

2016. december 29. 08:40 2016. dec. 29. 08:40

Bár idén - tavalyhoz képest - nőtt a foglalkoztatási arány Baranyában, még mindig alacsonyabb az országos szintnél - a munkanélküliségi rátában Borsod is megelőzi a megyét. Baranyában majdnem ötezren több mint egy éve próbálnak munkát találni, a tartós munkanélküliek aránya 31-ről 33 százalékra nőtt, miközben az üres álláshelyek száma csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal minden évben összehasonlítja Magyarország megyéit, több szempontból (születések, halálozások, házasságkötések, munkanélküliség, stb.) vizsgálva, mi változott egy év alatt. A vizsgálatot az első három negyedév összehasonlításával folytatták, azaz jelen esetben 2015 első kilenc hónapjának adatait vetették össze 2016 első három negyedévének adataival.

Nőtt a foglalkoztatási arány, de még mindig nem jó

A KSH munkaerő-felmérése szerint 2016 harmadik negyedévében Baranya megye 15–74 év közötti népességének 60,0 százaléka, 168 ezer fő tartozott a gazdaságilag aktívak körébe. Számuk az előző év azonos időszakához képest az országos átlagnál kevésbé, 0,4 százalékkal emelkedett - olvasható a jelentésben.

A munkaerőpiacon több mint 155 ezren foglalkoztatottként, 13 ezren munkanélküliként voltak jelen. A foglalkoztatottak száma az országos átlagot megközelítő mértékben, 2,3 százalékkal gyarapodott, míg a munkanélkülieké attól elmaradva, 17 százalékkal csökkent. A munkaerőpiactól távol maradó, inaktív népesség száma szintén visszaesett.

A foglalkoztatási arány az egy évvel korábbi 53,7 százalékról 55,4 százalékra nőtt. A megyei foglalkoztatás elmaradása az országos szinthez (58,5 százalék) képest ismét emelkedett.

A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1,6 százalékponttal – 7,7 százalékra – mérséklődött. A baranyai mutató értéke a 19 megye közül az 4. legmagasabb volt, az országos átlagot (4,9 százalék) 2,8 százalékponttal múlta felül a jelentés szerint.

A munkanélküliségi ráta viszonylatában Baranya holtversenyben van Hajdú-Bihar megyével (7,7 százalék), a második legrosszabb adatot Nógrád (8,7 százalék), míg az elsőt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta (11,3 százalék). Csak összehasonlításképp: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 6,7 százalékos rátát állapítottak meg a KSH munkatársai.

Emelkedett a tartós munkanélküliek aránya - kevesebb az üres álláshely

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján Baranya megyében a 2016. szeptemberi zárónapon 14 952 álláskeresőt tartottak nyilván, 12 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban - olvasható a KSH jelentésében.

A pályakezdő álláskeresők száma egy év alatt jelentősen, 15 százalékkal visszaesett. Az első alkalommal munkába állók között továbbra is magas a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya (41 százalék).

A regisztrált álláskeresők közül 4866-an már több mint egy éve kerestek munkát, a tartós munkanélküliek aránya 31 százalékról 33 százalékra emelkedett.

A jelentés szerint a megyében munkát keresők elhelyezkedési esélyei romlottak. A felajánlott üres álláshelyek száma ugyanis a regisztrált munkanélküliek számánál erőteljesebben, 27 százalékkal csökkent. Egy betöltetlen álláshelyre a korábbi héttel szemben átlagosan nyolcan pályázhattak.

A pénzbeli támogatásra jogosultak közül az egy évvel korábbinál 9 százalékkal többen kaptak álláskeresési támogatást (járadékot vagy segélyt), és 19 százalékkal kevesebben szociális ellátást. Hasonlóan a bázisidőszakhoz a nyilvántartottak 53 százaléka nem részesült semmilyen ellátásban - áll a KSH jelentésében.