Jogerős: rágalmazott a pécsi buszközlekedés főcivilje

2017. január 6. 08:08 2017. jan. 6. 08:08

Bűncselekményt, rágalmazás vétségét követte el Pék Patrik, a Pécs tömegközlekedését egy ideje aktívan alakító civil szervezet szakreferense egy pécsi buszsofőrrel szemben. Úgy tudjuk, korábban egyebek mellett azzal kérkedett: ha akar, naponta kirúgat valakit a buszos cégtől.

Pék Patrik egy pécsi helyi járatú busz sofőrjével akasztott tengely. Mint ismert: a Tüke Busz Zrt.-vel együttműködve a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) ad szakmai javaslatokat Pécs tömegközlekedésének átalakításához, Pék a szervezet szakreferense.

Az ügy nem mai keletű. Amennyire mi tudjuk, 2014 nyarán, a Múzeumok éjszakáján a civil szervezet tagja azzal vádolta meg az egyik pécsi buszsofőrt, hogy az a Konzumnál szándékosan hagyta bliccelni az utasokat. A szakreferens e-mailben jelentette el a sofőrt a cégnél, de úgy tudjuk, az ügy egészen Csizi Péterig, a korábban a tömegközlekedésért felelő pécsi alpolgármesterig eljutott.

Az ügyet bíróságra vitte a dolgozó a Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) segítségével, a sofőrt dr. Harsányi Mariann képviselte. A Pécsi Járásbíróság csütörtökön délelőtt hozott jogerős ítéletében megállapította, hogy a buszvezető a belső utasításoknak megfelelően járt el. A bíróság rágalmazás vétségében mondta ki bűnösnek Péket, és megrovásban részesítette.

- Persze most én is kijelenthetném, hogy Pék Patrik bűnöző, hiszen bűncselekményt követett el de nem fogok olyan elhamarkodottan ítélkezni, mint ő – kommentálta az esetet Hofekker Ferenc, az FDSZ elnöke. – Az aljas, hazug, méltatlan és felháborító feljelentésen viszont egyáltalán nem lepődtem meg.

Hofekker arra utalt: Pék Patriknak voltak korábban igen szerencsétlen kijelentései.

A szakszervezet elnöke szerint a civil egyebek mellett olyan mondatokat címzett a Tüke Busz sofőrjei felé, hogy "szándékosan foglak benneteket szopatni" illetve "ha akarom, naponta kirúgatok egy sofőrt, forgalmistát, diszpécsert".

A bíróságon zajló ügy büntetőügy nem cáfolt rá Pék mondataira.

Hofekker Ferenc leszögezte: a szakszervezet megvédi a sofőröket, forgalmistákat, diszpécsereket és minden tagját az igazságtalan, méltatlan támadásoktól. Akkor is, ha az egy olyan támadás, amelybe akár vezető politikusokat is bevontak. Egyben arra biztatta a munkavállalókat: ne féljenek kiállni az igazukért.

A szakszervezeti vezető hozzátette: bár csak egy megrovással ért véget, a mostani súlyos támadás volt, hiszen ha a sofőrre ráverik, amivel megvádolták, szándékos károkozásért azonnal kirúghatták volna.

- Azonnal kirúghatták volna valamiért, amit meg sem tett, tönkretéve az életét – mondta Hofekker Ferenc.

- Meggyőződésem, hogy ezek után egy normális városban megköszönik az eddigi tevékenységét, és megválnak tőle. Most kiderül, hogy Pécs ilyen város-e. Hogy számítanak-e annyit a cég dolgozói, hogy a tulajdonos emberszámba vegye őket, vagy csak akkor, ha szavazni kell - fűzte hozzá.