Öt percen át élesztettek újra egy kislányt egy pécsi bölcsődében

2017. január 11. 13:20 2017. jan. 11. 13:20

Ismeretlen okból leállt egy kétéves gyermek légzése egy pécsi bölcsődében, szerencsére a gondozók életben tudták tartani a mentők kiérkezésééig.

Az eset néhány héttel ezelőtt történt - közölte a pécsi önkormányzat szerdán. Eszerint az egyik pécsi bölcsődében eddig tisztázatlan okokból leállt egy kétéves kislány légzése.

A két kisgyermeknevelő azonban rendkívüli lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve szakszerűen megkezdték az újraélesztést. Több mint öt percen át tartották fenn az életfunkciókat szívmasszázzsal, mesterséges lélegeztetéssel, mire megérkeztek a mentők.

A kislány kórházba került, de néhány nap után, még decemberben hazatérhetett a családjához.

A bölcsődei dolgozók életmentését Őri László alpolgármester egy-egy csokor virággal köszönte meg. A pécsi bölcsődei gondozók egyébként 2013 óta részesülnek életmentő képzésben, melyben hivatásos mentőtisztek segítik őket.

Dr. Buda Péter, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója megerősítette, hogy a mentők kiérkezéséig különösen fontos, hogy az életfunkciókat nem mutató sérültek megfelelő ellátást kapjanak. Mint mondta, amennyiben a keringés, illetve a légzés leáll az emberi szervezetben minden egyes tétlenségben töltött perc 10 százalékkal csökkenti a sikeres újraélesztés esélyét.