Nehéz helyzetbe hozza Matyi Dezső birodalmának válsága a magyar könyvkiadást

2017. január 25. 14:06 2017. jan. 25. 14:06

Hárommilliárdos gyorssegélyt kér a kormánytól a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete az Alexandra-cégcsoport körül kialakult ügy miatt. Az Alexandra-bolthálózat iránt négy cég is érdeklődik, köztük a Central Médiacsoport Zrt. A kormány egyelőre pénzzel nem segít, inkább egyeztetne az érintettek közt.

Hárommilliárdos gyorssegély kell a könyvszakmának

Hárommilliárd forintos gyorssegélyt kért a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete a kormánytól január 24-ei rendkívüli ülésén, a lépéssel az Alexandra-bolthálózat fizetésképtelenné válása után megakadályozható lenne a a könyves piac összeomlása - olvasható a Világgazdaság cikkében.

Az előző hetekben derült ki, hogy a Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó cégbirodalomban 3,7 milliárdra rúgó elszámolási vita van az Alexandra-bolthálózatot birtokló Rainbow Üzletlánc Kft., valamint a nagykereskedő Könyvkiadó Kft. között. A szövevényes ügyről korábbi cikkünkben olvashat. Milliárdos tartozások a Matyi Dezső-cégbirodalomban

A rendkívüli ülésre Matyi Dezső nem el ment el a cikk szerint, pedig fontos lett volna a részvétele.

"Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke azt mondta: tárgyalt az ügyben az Alexandra vezetőjével, de Matyi Dezső minden érdemi kérdésre azt válaszolta: „Nem tudom.” Az Alexandra bolthálózat fizetésképtelensége miatt Kocsis állami beavatkozást szeretne. Elmondta: levelet írtak az illetékes szerveknek, és 3 milliárd forintot szeretnének kapni, ezzel ugyanis megakadályozható lenne a könyves piac összeomlása" - olvasható a cikkben.

A kormány pénz helyett egyeztetne

A napi.hu cikke szerint az MKKE elnöke levélben megkereste a kultúráért felelős minisztert (ez Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter), arra hivatkozva, hogy a könyvkiadási szakma az elmúlt 26 évben kimaradt a konszolidációkból, most viszont segítségre lenne égetően szüksége. "A szaktárca válasza szerint azonban egyelőre nem nyújt pénzügyi segítséget, hanem egyeztetést kezdeményez a problémák megismerése érdekében a könyvszakmai szereplőkkel" - áll a cikkben.

A Centrál Médiacsoport is vinné a bolthálózatot

A Rainbow Üzletlánc Kft-nél négy cég tűnt fel, amelyek az Alexandra-bolthálózat iránt érdeklődnek (56 boltról van szó).

Az egyik érdeklődő a Central Médiacsoport Zrt., melyhez több online sajtótermék mellett az Animus Kiadó is hozzátartozik, amely a Harry Potter-könyveket kiadását végezte magyar nyelven - olvasható a napi.hu cikkében.