Viharos széllel közelít a hétvége

2017. február 23. 15:34 2017. feb. 23. 15:34

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki péntekre szinte az egész Dunántúlra, 70 kilométeres széllökések lobogtathatják a hajunkat. A hétvégén napsütésre és esőre is számítani kell, hajnalban fagyhat, nappal 10 fokos maximum várható.

Pénteken napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban az ország déli felén valószínű eső, zápor, kis eséllyel a déli határ közelében zivatar is előfordulhat - írja prognózisában az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szakemberek szerint a szél északnyugatira, nyugatira fordul, erős, néhol viharos lesz, majd a hét utolsó munkanapjának estéjére mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 12 fok között várható.

Az erős szél miatt péntekre szinte az egész Dunántúlra figyelmeztetést adtak ki, sárgul Somogy és Baranya is. Mint írták, errefelé a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 0 kilométer per órás sebességet.

Szombaton éjszaka északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Napközben már gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, legfeljebb néhol - délen és keleten - alakulhat ki zápor. Az északnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.

Vasárnap eleinte fátyolfelhős lesz az ég, de majd észak felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de csak néhol - északon, északkeleten - alakulhat ki zápor - áll az előrejelzésben. A déli, délnyugati szelet élénk, a Kisalföldön helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul majd.