700 milliós hitelkeretet akar magának a Tüke Busz

2017. április 24. 06:55 2017. ápr. 24. 06:55

Több mint a duplájára emeltetné a folyószámlahitelét a Tüke Busz Zrt., ehhez azonban közgyűlési ámen is kell. Slusszpoén: még az OTP Banknak is áldását kell adnia az ügyletre, pedig nem is ennél a pénzintézetnél fut a 300-ról 700 millióra emelni kívánt hitelkeret.

Április végén üléseik a pécsi közgyűlés, az egyik napirendi pontjuk pedig a Tüke Busz Zrt. folyószámlahitelének megnöveléséről szól.

Az előterjesztés szerint a cég még 2015-ben kötött szerződést 300 millió forintos hitelkeretről a K&H Bankkal, ám most ezt a keretet 700 millió forintosra bővítené a társaság. A folyószámlahitelhez az önkormányzat évente adott kezességet.

A buszos cégnek az önkormányzat is ad támogatást, ám azokat leginkább a helyi adóbevételekből fedezi, amelyek ciklikusan, évente kétszer (március és szeptember) érkeznek be, emiatt "a magas összegű működési támogatás kifizetéséhez kisegítő eszköz a társaság által felvett folyószámlahitel" - olvasható az előterjesztésben.

A Tüke Busz Zrt. az esetlegesen felmerülő, a közszolgáltatás ellátása során jelentkező váratlan kiadások, az autóbuszok téli időszakra történő felkészítése miatt a nyári időszakban megjelenő magasabb költségek, valamint a megelőző karbantartás forrásszükségletének biztosítása miatt szeretné 300-ról 700 millióra növelni a hitelkeretét a dokumentum szerint.

Ehhez viszont a közgyűlés hozzájárulása mellett annak készfizető kezessége is kell a pénzintézetnek, az önkormányzat pedig - mivel a jegyző vizsgálata szerint, ha a Tüke Busz nem fizetne, az likviditási gondokat okozna a városnak - ezért a buszos cégnek megemelt kezességvállalási díjat kell fizetnie az önkormányzat felé. Ez az összeg az előterjesztés egyik melléklete szerint 3 millió 80 ezer forintot jelent.

Az egész ügyletbe ugyanakkor az OTP Bank Nyrt-nek is van beleszólása, mint a város fő hitelezőjének. Egy szerződés értelmében ugyanis az OTP Bank előzetes írásbeli hozzájárulása kell ahhoz, hogy a város, vagy valamelyik cége (a Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonban áll) az OTP-n kívüli pénzintézettől vegyen fel hitelt, vagy kölcsönt.

Idézet az előterjesztésből:

"(...) bármely az OTP Bank Nyrt.-n kívüli pénzügyi intézménnyel, belföldi vagy külföldi személlyel történő, kölcsön- vagy hitelszerződés, ezzel azonos gazdasági rendeltetésű szerződés megkötéséhez az OTP Bank Nyrt. előzetes írásbeli hozzájárulására van szükség; és ilyen szerződésnek minősül különösen a pénzügyi intézmény, belföldi vagy külföldi személy szempontjából az Ügyféllel/Adóssal szembeni, a hitelintézetekre és pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó 2013. évi CCXXXVII. törvényben (Hpt.) meghatározott kockázatvállalás."

A hitelkeret felhasználási ideje idén év végéig, december 29-ig szól.

Mivel 100 milliónál nagyobb összegről van szó, így az ügyletnek zöld utat a képviselő-testület több mint felének igen-szavazata adhat.