Milliárdos tolnai szavazás: újabb részletek derültek ki

2017. április 25. 14:47 2017. ápr. 25. 14:47

Szabálytalanságok és politikai döntés - ezekről beszélt Szabó Loránd dombóvári polgármester kedden Szekszárdon, aki szerint a Tolna megyei közgyűlés fideszes vezetői, amikor pénteken meglátása szerint több sebből vérző és szabálytalan módon döntöttek, milliárdos uniós pályázatokat sodortak veszélybe.

Amint arról hétfőn már írtunk a 24.hu nyomán, elképesztő módon döntöttek milliárdok sorsáról a fideszes többségű Tolna megyei közgyűlés múlt pénteki ülésén. Az egyik ellenzéki képviselő szerint kikapcsolt szavazógéppel, a képviselők érintettségére fittyet hányva és falra kivetített, beazonosíthatatlan projekt-kódok alapján folyt a voksolás a megyei TOP-pályázatokról.

Az ügyről kedden Szabó Loránd dombóvári polgármester, a DK Tolna megyei közgyűlési képviselője sajtótájékoztatót is tartott Szekszárdon. A megyei közgyűlés múlt pénteki rendkívüli üléséről elmondta: előterjesztést nem kaptak, készülni nem lehetett, de titoktartási és összeférhetetlenségi nyilatkozat már volt. Utóbbiból az derült ki, hogy a napirendi pontban szereplő döntések közül az adott képviselő melyikekben érintett, azaz melyik pályázatok esetében nem adhatja le a voksát. Az ülésen egy nagy táblázatban már előre bejelölték, hogy ki melyik projektben érintett.

Amikor azonban Fehérvári Tamás, a közgyűlés fideszes elnöke ezt feltette voksolásra, akkor Szabó legnagyobb megdöbbenésére a kormányoldali többség azt szavazta meg, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség egyetlen képviselő esetében sem. Szabó elmondta: az ellenzéki képviselők mind jelezték, hogy nem értenek egyet a szavazásnak ezzel a módjával.

A döntés előkészítése úgy folyt, hogy egy táblázatot vetítettek ki a falra, ám abban csak a projektek kódja szerepelt, még a beazonosításukhoz sem kaptak segítséget. – Én egy Enigmát, egy kódfejtőt kértem, de a fülük botját sem mozgatták – mondta Szabó Loránd.

Sajtótájékoztatóján a dombóvári polgármester ismertette az ide vonatkozó kormányrendelet igen egyértelmű előírásait. A jogszabály szerint a döntés-előkészítő bizottság javaslatának tartalmaznia kell a támogatás összegét és arányát, a feltételekkel történő támogatás esetén a feltételeket. Szabó szerint a csökkentett összeget elnyert projektek esetében a közgyűlés elnökének ezt részletesen ki kellett volna fejtenie, hogy azt kérték is, mégsem történt meg. Mi több, azt sem lehetett beazonosítani, hogy egyáltalán ki a kedvezményezett.

- Az eljárás nagyon sok sebből vérzik, nem tehetek mást, mint hogy jogorvoslatot kérek – mondta sajtótájékoztatóján Szabó Loránd, hozzátéve, hogy a kormányhivatalhoz és az Európai Unió szerveihez fordul. – Ezzel a szerintem szabálytalan döntési mechanizmussal ugyanis a megye fejlődését döntően meghatározó milliárdok sorsa került veszélybe.

Szabó szerint ha minden a jogszabályoknak megfelelően történik, több pályázati tengelynél kisebbségben maradt volna a Fidesz, és éppen arra ment ki az egész, hogy ez ne történhessen meg. Politikai döntés született, és az egész arra ment ki, hogy azok a pályázatok nyerjenek, amelyre a kormányoldali többség rábólint – érvelt a DK-s képviselő.