Pécsett szabadegyetem a válasz a lex-CEU-ra

2017. május 2. 11:39 2017. máj. 2. 11:39

Május 4-én startol a Pécsi szabadegyetem. Szervezői a hatalomtól független felsőoktatásról, az egyetemi demokráciáról folytatnának állandó diskurzust, és nem csak az egyetemi polgárokkal. „Szabad ország, szabad egyetem.”

A Pécsi szabadegyetem célja, hogy az egyetemi és pécsi polgárok önszerveződésével nyitott és folyamatos diskurzust folytasson a hatalomtól független felsőoktatásról, a tudás szabadságáról, az egyetemi demokráciáról és más, társadalmilag fontos témákról. Szeretnénk a szabadegyetemet kivinni az egyetem falai közül, ugyanis hisszük, hogy az egyetem és az ott folyó munka szerves része a városnak, és fontosnak tartjuk, hogy a város más csoportjaival és közösségeivel is folyamatos legyen a párbeszéd – írják a szervezők közleményükben.

A szabadegyetem a felsőoktatási törvénymódosítás utáni események (a közismertebb nevén lex-CEU – a szerk.) eredményeként jött létre. Először április 3-án szerveződött egy egyetemi fórum a PTE BTK aulájában. A fórumon 40-50 hallgató és oktató vett részt, akik arra jutottak, hogy nyílt levelet írnak a PTE rektorának és az egyetem szenátusának, melyben a CEU és az egyetemi autonómia melletti határozott kiállásra szólítják fel őket. A levelet másnap reggel 250 aláírással adták át a résztvevők a rektori hivatal képviselőjének, a következő egy hétben pedig 600 fölé jutott az aláírók száma.

„A rektor kitérő válasza után egy már szélesebb kör újabb egyetemi fórumot hívott össze április 13-ára. A téma a cselekvés további lehetőségeinek a kijelölése volt. A plénum úgy határozott, hogy egy szabadegyetemi mozgalom elindítását tűzi ki célul, az ELTE ÁJK hasonló kezdeményezését alapul véve-„ írják a közleményben.

A Pécsi szabadegyetem első programját május 4-én 16 órától tartják a PTE BTK-TTK Ifjúság úti campusának Szenes Klubjában. Ez egy kerekasztal beszélgetés lesz, amelyet egy fórum követ. Az esemény témája az egyetemi autonómia és a CEU-val kapcsolatos törvénymódosítás. A kerekasztal résztvevői: Zawadowski Ádám közgazdász (CEU), Polyák Gábor médiajogász (PTE ÁJK), Weiss János filozófus (PTE BTK), Zeller Judit alkotmányjogász (PTE ÁJK, TASZ). A rendezvény nem csak egyetemi polgárok, hanem mindenki számára nyitott.

A Pécsi szabadegyetem Facebook-oldala ide kattintva érhető el

Az esemény oldala pedig itt található.