Itt a riasztás, órákon belül leszakadhat az ég

2017. május 5. 08:38 2017. máj. 5. 08:38

Péntek reggelre az egész Dél-Dunántúlra kiterjesztették a veszélyjelzést a várható felhőszakadások miatt, nyolc óra előtt Baranya nyugati felén és Tolnában riasztás is érvényben volt az órákon belül várható zuhé miatt.

Már csütörtökön megírtuk, hogy esős lesz a régióban a péntek, de akkor még csak Baranyára és Tolnára adtak ki veszélyjelzést a szakemberek a várható időjárás miatt. Most reggel már Somogy is sárgult, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye kivételével az összes megyében figyelmeztetés él a mai napon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint várhatóan a ma délelőtti órákig elsősorban a Duna vonala térségében számíthatunk zivatarokra lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (20-40 mm), kis méretű jég, illetve szélerősödés (~40-55 km/h) kíséretében.

Ezt követően az éjféli órákig több helyen valószínű zivatar kialakulása, amelyhez lokálisan jelentős mennyiségű csapadék (20-40 mm), jégeső (jellemzően kis méretű, 1 cm alatti átmérővel), illetve erős vagy viharos (50-70 km/h) szél társulhat. A 30 mm körüli vagy feletti lokális csapadék kialakulása az ország déli felében, illetve a középső országrészben a délutáni, esti órákban lehet jellemzőbb.

Délelőtt fél kilenc előtt több járásra riasztást rendeltek el, ami azt jelenti, hogy a jelölt területeken néhány órán belül leszakadhat az ég. Baranyából a Mohácsi és a Pécsváradi járás, míg Tolnából a dombóvári kivételével az összes járás érintett: