BIOKOM: évtizedekre tönkrevágta az erdőt az áprilisi tél

2017. május 24. 08:08 2017. máj. 24. 08:08

Még mindig folyik a Mecseki Parkerdőben az áprilisi havazás által okozott károk felszámolása, a havazás mellett a fagy is belerondított a természetbe. A BIOKOM egyelőre csak becsülni tudja a kárelhárítási munkák árát, ami 8-10 millió forintra is rúghat.

Áprilisban húsvét után szokatlan hideg levegő tört be a Kárpát-medencébe, ami a magasabban fekvő területeken - mint például Mecsekben - havazást okozott.

A Mecseki Parkerdőben mintegy 500 hektáron tarolt a havazás, a legjelentősebb károk a Mandulás, Állatkert, Dömörkapu vonalától északi irányba a Misina-Tubes gerinc vonaláig terjedtek ki - írtuk korábbi cikkünkben.

Egy hónappal a szokatlan téli jelenség után a Pécsi STOP megkereste a BIOKOM Nonprofit Kft-t, mekkora károkat is okozott a havazás, és hogy állnak a mentesítő munkálatokkal.

A BIOKOM-tól megtudtuk, a természeti károk elhárítása jelenleg is folyik a Mecseki Parkerdő területén, a társaság mintegy 15 fővel folyamatosan tisztítja a Mecseki Parkerdő mintegy 30-40 kilométer hosszú sétaút-hálózatát, hogy járhatóvá tegyék a kirándulók részére. A minél gyorsabb kárelhárítás, takarítás miatt szakvállalkozókat is bevontak a munkákba. A kárfelmérések folyamatosan zajlanak.

A társaság válasza szerint az erdőállományokban főként a második, harmadik koronaszintben illetve a cserjeszintben lévő gyengébb törzsű, gyengébb ágrendszerű fafajokban és cserjékben okozott csak jelentősebb károkat a havazás.

"Az állományok felső szintjében lévő fő fafajokat szálanként elszórva, vagy kisebb foltokban érte csak a hótörés, így nagyobb területű hódöntés nem alakult ki. Az ilyen kis lékekbe nem ültet a társaság fákat, hanem a természetre bízza a felújulást a környező fákról lehulló termésekből. A havazás utáni napokban a Mecseki Parkerdőt még egy jelentős fagykár is érte, ami az érzékenyebb melegkedvelőbb fafajok friss hajtásaiban  mint például a virágos kőris és molyhos tölgy okozott jelentősebb károkat."

Arra is rákérdeztünk, mekkora összeget tesz ki a havazás okozta kár, amire a BIOKOM úgy válaszolt, hogy a természeti károk forintosítására nehéz és összetett kérdés.

"A faegyedekben és az erdőben mint ökoszisztémában keletkezett károk helyreállításába nehéz beavatkozni, azt a természetre bízza társaság, de az biztos, hogy több év, évtized alatt tudja csak  regenerálni önmagát az erdő."

A BIOKOM a városi parkerdő kezelőjeként a városüzemeltetési költségekből finanszírozza a károk elhárítását, a sétautak rendbetételét.

"Becslések szerint a vállalkozói és saját munkaerő összköltsége elérheti akár a 8-10 millió forintot is.  A sétautakat járhatóvá tették, a megdőlt fákat, a sétautak fölé lógó letört ágakat - melyek balesetveszélyesek voltak - levágták, eltakarították. Jelenleg a finomabb, úgymond esztétikai metszéseket illetve az összegyűjtött faanyag elszállítást, a letört ágak darálását végezik már a sétautak mentén, de ezek a munkák is még több hétig eltarthatnak"

- olvasható a BIOKOM válaszában.