PDSZ: a tanárok ebből már nem kérnek a következő tanévben

2017. május 27. 08:48 2017. máj. 27. 08:48

A napokban újra tárgyalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és az EMMI küldöttsége. A sztrájkbizottsági tárgyaláson kiderült: a pedagógusok a mostani terhelésből nem kérnek, már a következő tanévben sem. A tárca nem zárkózott el egy munkaterhelés-méréstől, feltéve, hogy azt a Századvég végzi.

A fővárosban tartott tárgyaláson a PDSZ-t mások mellett Mendrey László elnök és Nagy Erzsébet pécsi pedagógus, a szakszervezet itteni ügyvivője, az EMMI-t Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár és Lebanov József főosztályvezető képviselte.

Nagy Erzsébettől megtudtuk: a PDSZ Kongresszusa egyértelműen állást foglalt a pedagógusok kötelező óráinak rögzítése mellett legfeljebb 22 tanítási, foglalkozási órában. A kormányzat részéről hosszan bizonygatták, hogy a flexibilis rendszer (22-26 óra) jobb, mint a rögzített. Az álláspontok tehát most sem közeledtek.

Maruzsa Zoltán elismerte, hogy a kormányzat egyébként e tekintetben módosításon gondolkodik. Ennek része lehet egyfajta óraszámcsökkentés, de azt leginkább a tól-ig-határ lefelé történő módosításával tudják elképzelni. Példaként a 20-22 vagy 22-24 óra ötletét vetette fel, de ennek szerinte leghamarabb 2018 második felében lehet realitása. A PDSZ ugyanakkor világossá tette az egyeztetésen, hogy a pedagógusok többsége nem akar még egy tanévet a jelenlegi munkaterheléssel végigdolgozni. Kifejtették azt is: az osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői és diákönkormányzatot segítő munka beszámítása a neveléssel, oktatással lekötött munkaidőbe gyakorlatilag nem valósult meg. Ugyanígy nem lehetett érvényt szerezni a szakszervezeti és közalkalmazotti tanácsi tisztségviselők munka törvénykönyvében biztosított munkaidő-kedvezményének sem.

A PDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy az oktatás ágazatában is a heti 40 órás munkaidő érvényesüljön. Ehhez első lépcsőfokként elfogadja, hogy a kötelezően ellátandó órák száma a korábbi mértékűre csökkenjen, hiszen még így is átlagosan heti 11 órával haladja meg a pedagógusok munkaideje a munka törvénykönyve által előírtakat – derült ki a sztrájkbizottsági tárgyaláson.

Ezzel kapcsolatban javasolta a szakszervezet a pedagógusok munkaterhelésének újbóli mérését, egy erről szóló kutatás megrendelését a kormányoldal részéről. Nem zárkóztak el ez elől az EMMI delegáltjai, de jelezték, hogy nekik a Századvéggel van szerződéses kapcsolatuk. Ezt azonban a PDSZ ezt aggályosnak tartja, és világossá tették: csak abban az esetben volna elfogadható, ha az előkészítésbe bevonják őket, illetve más, meghatározó szakszervezeteket.