18 fok, viharok - így csap le ránk a hidegfront

2017. június 15. 12:07 2017. jún. 15. 12:07

Kellemetlen fordulatot vesz az időjárás pénteken egy zivatarokkal érkező hidegfront miatt, szombaton pedig inkább lesz a hőmérsékletet tekintve április, mint június.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint pénteken északnyugat felől gyakran erősen megnövekszik a felhőzet egy hidegfront okán, és többfelé várható zápor, zivatar. Reggel még csak északnyugaton, majd napközben másutt is számítani lehet a villámtevékenység mellett lokálisan nagyobb mennyiségű (15-20 mm körüli) csapadékra, kisebb eséllyel viharos (60-80 km/h) szélrohamokra és kisebb méretű (1-2 cm) jégre. Egy-egy heves zivatar is kialakulhat (bizonytalan területi megjelenéssel), legkisebb eséllyel a Dél-Dunántúlon. Mindezek miatt Baranya, Somogy és Zala kivételével az összes megyére figyelmeztetést adtak ki, a régióból jelen állás szerint Tolnának juthat ki a zivatarokból.

A szakemberek szerint péntek késő délután északnyugat felől csökken a felhőzet. A délnyugati szél megélénkül, majd a szél estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul, és ott többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 fok között valószínű, délnyugaton lehet a melegebb.

Szombaton felhőátvonulásokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, többfelé záporral - áll a prognózisban. Az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű, ami azért felér egy kisebb jégkorszakkal a fázósabbaknak így június közepén.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett keleten több, másutt kevesebb lesz a felhő, elszórtan valószínű zápor. Az északnyugati, északi szél többfelé erős lesz, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.