Sürgeti az önkormányzat az apátságot és a Klebelsberg Központot a Leőwey miatt

2017. július 25. 15:30 2017. júl. 25. 15:30

Már nem a pécsi önkormányzat a bérlője a Leőwey Klára Gimnáziumnak helyet adó épületnek, a helyére a Klebelsberg Központnak kellene belépnie. A tárgyalások azonban akadoznak a Klebelsberg és a Zirci Apátság között, aminek az oktatás folyamatos fenntartása láthatja kárát.

Mivel az állam nemcsak a felügyeletet vette át az általános és középiskolák felett, hanem a fenntartást is (amit az első államosítás, 2013 után az önkormányzatok vittek tovább), a helyhatóságokra nem sok feladat maradt.

Pécsen a Leőwey Klára Gimnáziumnak helyet adó épület a ciszterciek Zirci Apátságához tartozik, emiatt a pécsi önkormányzat havi 2,49 millió forintért bérelte az épületet az egyházi szervezettől, hogy a gimnázium helyben maradhasson.

Mivel az újabb államosítás 2017. január elsejével az iskolák működtetését is elvette a helyhatóságokról, elvileg ettől az időponttól már a Klebelsberg Központnak kellett volna átvenni a szerződést.

A pécsi önkormányzat azonban a 2016/2017-es tanév zavartalansága érdekében június 30-ig maradt az épület bérlője, a szerződés közte és a Zirci Apátság közt ekkor járt le.

A bérleti szerződés megszüntetéséről szóló előterjesztés szerint azonban a Klebelsberg Központ és a Zirci Apátság közt még zajlanak a tárgyalások, az új tanév viszont bő egy hónap múlva elkezdődik.

"A Leőwey Klára Gimnázium elhelyezéséért, a köznevelési feladatok zavartalan ellátása biztosításáért az önkormányzat – törvényi kötelezettség híján is – felelősséget érez, ezért továbbra is közreműködik a Klebelsberg Központ és a Zirci Apátság közötti új megállapodás mielőbbi létrejöttében. Ez az ok vezérli az Önkormányzatot akkor is, amikor az Apátsággal fennálló bérleti jogviszonya megszüntetését követően mielőbb rendezni kívánja az ebből eredő elszámolási kérdéseket"

- olvasható a dokumentumban.

Az előterjesztés egyik mellékletében kissé pontosabban fogalmaznak:

"Bérlő felhívja Bérbeadó figyelmét arra, hogy az oktatás folyamatos fenntartása érdekében a bérleti jogviszony folytatása céljából a korábban megkezdett tárgyalásokat folytatni szükséges a Klebelsberg Központtal (...)"

Vagyis az önkormányzat elsősorban a cisztercieknél kopogtat, hogy nem ártana sietni a bérleti tárgyalásokkal, mert ellenkező esetben a Leőwey Klára Gimnázium látja kárát a késlekedésnek. Gyaníthatóan a pécsi tankerület felé jobb az információáramlás, mivel a Pécset Páva Zsolt, míg a tankerületet öccse, Páva Péter vezeti.