Kaposvári szegregált oktatás: még mindig próbálkozik a fideszes önkormányzat

2017. augusztus 22. 14:01 2017. aug. 22. 14:01

Továbbra sem tudni, hogy mi lesz 20 roma gyerek sorsa, akik most mennének Kaposváron első osztályba. Sajtóhírek szerint ugyanis az önkormányzat még mindig nem engedte el a szegregált oktatásuk ötletét, hiába több ítélet és a minisztériumi nyomás.

Nem tudni továbbra sem, hogy mi lesz annak a 20 roma kisgyereknek a sorsa, akik most ősszel kezdik meg az első osztályt Kaposváron.

Mint ismert, Kaposváron a Pécsi utcai Általános Iskolában bő évtizede szegregált módon zajlott az oktatás, az iskolába csak roma gyerekek jártak, az oktatás színvonala azonban nem volt jó. A szegregáció megszüntetése miatt 2008-ban az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) pert indított az önkormányzat ellen, amit végül a Legfelsőbb Bíróságon is megnyert. A testület azt mondta ki, hogy meg kell szüntetni a jogellenes elkülönítést, ám ez a Szita Károly vezette fideszes önkormányzatot, majd az iskolák 2013-as államosítása után az államot sem érdekelte.

Egy újabb per után aztán tavaly azt mondta ki a Pécsi Ítélőtábla, hogy a 2017/18-as tanévben a Pécsi utcai intézményben már nem indulhat el a tanítás.

Ezt Szita Károlyék úgy próbálták meg kijátszani, hogy egy alapítványnak (ahol érdekes személyi összefonódások is akadnak a kapost.hu cikke szerint) adtak támogatást, amely művészeti iskolaként is funkcionálva indított volna 8 évfolyamon általános iskolai oktatást az intézményben. Emiatt azt a 20 roma kisgyereket, aki ősszel kezdené általános iskolai tanulmányait, és már másik iskolába írattak be, a szüleik visszahozták a Pécsi utcai létesítménybe.

Erre már az Emberi Erőforrások Minisztériuma is felkapta a fejét, odahatott a kaposváriakra, hogy bontsanak szerződést az alapítvánnyal és hogy ne indulhasson el ősszel a bírósági végzés ellenére újabb szegregált osztály.

A 168 óra cikke szerint ugyanakkor a helyi fideszes önkormányzat továbbra is azt próbálja elérni, hogy elindulhasson valamiféle elkülönített képzés.

A lap úgy értesült, a Kaposvári Egyetem művészeti karának egyik épületében folytatódhatna a szegregált oktatás, azon a jogcímen, hogy „az ott folyó művészeti és pedagógusképzéssel minél szorosabb szakmai együttműködés alakulhasson ki”. Így továbbra sem tudni, hogy ennek a 20 gyereknek mi lesz a sorsa az iskolakezdés előtt pár nappal.