Bódis: elfogadhatatlan a lombikbébi-páciensek megbélyegzése

2017. szeptember 18. 13:18 2017. szept. 18. 13:18

Továbbra sem tudni, hogy a győri katolikus püspök lombikbébi-program elleni kirohanása után merre változhat a hazai szabályozás. Bódis József, a PTE rektora tagja volt annak a csapatnak, akiknek segítségével az első magyar lombikbébi világra jött. Szerinte elfogadhatatlan a programban résztvevők megbélyegzése.

Mint ismert, nemrég Veres András győri püspök kikelt a lombikprogram ellen, szerinte annak minden formája bűn, és a résztvevői is bűnösök. A kormány finoman elhatárolódott a püspök szavaitól (akihez azóta már a veszprémi érsek is csatlakozott), de azt beígérte, hogy szigorítani fogják a lombikbébi-program szabályozását a meg nem született embriók kérdésében.

A hvg.hu megkereste Bódis Józsefet, a Pécsi Tudományegyetem rektorát, aki benne volt abban az orvoscsoportban, amelynek köszönhetően 1988. augusztus 24-én Pécsen világra jött az első magyar lombikbébi.

Bódis szerint a lombikprogramra vonatkozó jelenlegi szabályozás jó, a győri püspök szavai után fellángolt vita viszont újabb ellenőrzéseket hozhat. Azt viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy Veres András bűnösnek bélyegezte meg a programban résztvevőket, mint ahogy annak körülbelül 7 millió embernek a megbélyegzése is hiba, aki az elmúlt 40 évben a lombikprogramoknak köszönhetően megszülettek a világban.

A világ ennél színesebb, minthogy egyetlen szemszögből vizsgáljuk ezt a kérdést. Minden ember szuverén joga, hogy akar-e élni ezzel a módszerrel, vagy sem

- mondta el a lapnak.

Bódis József rektor arra is kitért, hogy akadtak olyan páciensek, akiknek lelki problémákat okoztak a győri püspök szavai.

Bódis szerint muszáj a kérdéssel törődni, mert egyre nő a meddő párok aránya, egyes felmérések szerint 150-180 ezer párt érinthet a meddőség az országban. Nekik lehet megoldás valamely lombikbébi-program, amelyek az elmúlt 40 év alatt nagy fejlődésen estek át, a megtermékenyülés esélye is több tíz százalékkal nőtt az utóbbi 20 évben, miközben azon nők rétege is szélesedett, akik részt vehetnek a programban. Korábban ugyanis több betegség kizáró tényező volt.

Bódis József egyébként szeptember elsején, a magyar felsőoktatás napján a pécsi, jubileumi, 650 éves szemeszternyitón is odaszúrt Veres András püspöknek.

A rektor beszédében úgy fogalmazott, tudás nélkül "nem lenne Nobel-díjasok sora, nem lenne Richter Gedeon, nem lenne Prezi - de nem lenne lombikbébi sem".