Pécsi reptér: kialudta magát az ÖPE

2017. szeptember 22. 12:13 2017. szept. 22. 12:13

Két közleményt is kiadott az Összefogás Pécsért Egyesület a pécsi reptérrel kapcsolatban: az elsőben még csak eladásról írnak, a másodikban már a bérbeadás lehetőségét is pedzegették.

Két közleményt is kiadott az Összefogás Pécsért Egyesület, miután híre ment, hogy az állam megvenné a pécsi repteret és bérbe adná az orosz Roszatomnak, amelynek kapóra jönne a paksi atomerőmű-bővítéshez egy viszonylag közeli, és jó autópálya-kapcsolattal rendelkező légikikötő. Ezt az információt csütörtökön Lázár János miniszter cáfolta.

Az ÖPE gyorsan rárepült a témára, ez érthető is, hiszen a Fideszt 2010-14 között országgyűlési képviselőként is szolgáló vezetőjük, Kővári János már egy ideje állandóan azt szajkózza a pécsi közgyűlésben, hogy felesleges a reptéri cég az önkormányzatnak.

A közleményeket változtatás nélkül közöljük, még a repÖlőtér (sic!) szó is benne maradt, javítatlanul:

(Első verzió, csütörtök 17:24)

Az ÖPE támogatja a repölőtér eladását

"A kialakult helyzetben nyilvánvalóan meg kell keresni és meglépni azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetnek a megoldásban.A Pécs-Pogány repülőteret üzemeltető cég évek óta megoldatlan kiadási tétel a város költségvetésében.

Éppen ezért az Összefogás Pécsért Egyesület támogatja a reptér eladását, ugyanakkor a tárgyalások során mindenképpen törekedni kell arra, hogy a turisztikai célú, polgári repülés lehetősége továbbra is adott legyen, amely nagyon fontos városunk szempontjából, akárcsak az igényét már jelző Pécsi Tudományegyetem miatt is."

(Második verzió, péntek 10:56)

Az ÖPE megfelelő garanciák mellett támogatja a repülőtér eladását

"A kialakult pénzügyi helyzetben nyilvánvalóan meg kell keresni és meglépni azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetnek a megoldásban.A Pécs-Pogány repülőteret üzemeltető cég működtetése évek óta több száz milliós fedezet nélküli kiadási tétel a város költségvetésében, a reptér fejlesztésére pedig végképp nincsenek önkormányzati források.

Éppen ezért az Összefogás Pécsért Egyesület támogatja a reptér eladását vagy bérbeadását. Ugyanakkor a tárgyalások során mindenképpen törekedni kell arra, hogy a turisztikai célú és a polgári repülés lehetősége továbbra is adott legyen. Ez a helyi igények kiszolgálása, a megye turisztikai elérhetőségének javítása, és az Egyetem külföldi hallgatói létszám növelése szempontjából mindenképp fontos szempont kell legyen az esetleges tárgyalások, megállapodások során."

Summázva: el kell adni (vagy legalább bérbe), de garanciákkal, de maradjon turisztikai célú repülési lehetőség. A repteret működtető céget meg be kell szántani.