Megint irtják a szúnyogokat Pécsett

2017. július 11. 09:22 2017. júl. 11. 09:22

Amennyiben az időjárás is rábólint, a baranyai megyeszékhelyen is pusztulnak a héten a szúnyogok. Nem is árt, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont szakembere szerint ugyanis Pécsett áttelelt az a szúnyog, ami tavaly tűnt fel, és a Zika-vírust is hordozhatja.

Az időjárási helyzettől függően a héten újabb 58 ezer hektáron végzik el a szakemberek a szúnyogirtást - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-vel.

A héten földi kémiai kezelést terveznek a Balaton parti településeken és a Tisza-tónál, Békés megyében és a Csepel-sziget térségében pedig teljes körű légi és földi szúnyoggyérítés lesz. Budapesten is megkezdődik a héten a központi irtást, légi kémiai és földi munkálatok egyaránt várhatóak.

A katasztrófavédelem közölte továbbá, hogy a múlt héten pótolták a korábban elmaradt kezeléseket Csorna és Dunaújváros térségében, a Dráva mentén, valamint Vas megyében és Pécsett. A helyenként jelentős mennyiségű csapadék következtében újabb lárvatenyésző-helyek alakultak ki, amelyeket biológiailag kezeltek.

Veszélyes szúnyogfaj telelt át Pécsett

Amint azt hétfőn megírtuk, sikeresen áttelelt a megyeszékhelyen tavaly megjelent koreai szúnyog. Ez a vérszívó többek közt a szívférgesség, egy agyvelőgyulladásos betegség, a japán encephalitis, a Nyugat-nílusi láz és a Zika kórokozóját is terjesztheti.

A szúnyog ugyanakkor csak hordozó, egy vírus járványos elterjesztéséhez először az kell, hogy egy szúnyog olyan embert csípjen meg, akiben benne van a vírus, majd a szúnyogok közt ez elterjedjen minél nagyobb számban.