Garéi szennyezés: ki kell adnia a kormányhivatalnak az adatokat

2017. december 19. 11:33 2017. dec. 19. 11:33

Ki kell adnia a Greenpeace által kért közérdekű adatokat Baranya Megyei Kormányhivatalnak a garéi és hidasi ipari szennyezésről, első fokon erről döntött a bíróság. A kormányhivatal korábban belengette, hogy csak pénzért hajlandó rendelkezésre bocsátani a kért adatokat, a bíróság ebben is egyértelmű volt: ingyen kell kiadni azokat.

Első fokon a bíróság a Greenpeace-nek adott igazat a Baranya Megyei Kormányhivatallal szemben - olvasható a környezetvédő szervezet közleményében.

A Greenpeace nemrég jelentette meg a Mérgezett örökségünk című kiadványát, melyben azokat a területeket sorolták fel, ahol évtizedekig folyt környezetszennyezés, és vagy nem mentesítették azóta sem a területeket, vagy maga a mentesítés nem sokat ért.

A felsorolt helyszínek közt kettő baranyai akadt, az egykori Budapesti Vegyiművek hidasi telephelye, valamint a garéi lerakó, ahova ennek a cégnek a hulladéka került.

A Greenpeace kétszer is kikérte a vonatkozó adatokat a Baranya Megyei kormányhivataltól, ám a hivatal megtagadta azok átadását, még úgy is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is kimondta, a kormányhivatal rosszul értelmezte a törvényeket.

A Greenpeace bírósági útra terelte az ügyet, az első tárgyalási napon elhangzott, hogy ha meg is vannak a kért adatok a kormányhivatalnál, azt csak pénzért fogja kiadni.

Az ügyben december 18-án tartott tárgyalási napon az eljáró bíróság első fokon a Greenpeace-nek adott igazat, és kötelezte a kormányhivatalt, hogy adják ki a kért adatokat, méghozzá ingyen.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője üdvözölte a döntést, szerinte az "ítélet a jövőben segíti majd minden olyan szervezet és magánszemély adatkérési ügyét, amely közérdekű környezeti adatokat igényel a hatóságoktól. Az ilyen adatok feltételei annak, hogy a zöld civil szervezetek hatékonyan léphessenek fel a környezetet és az emberi egészséget veszélyeztető szennyezések ellen" - olvasható a közleményben.