Tóth-Mellár: kártalanítsa az állam a Zsolnay dolgozóit

2018. február 14. 19:03 2018. feb. 14. 19:03

Mellár Tamás és Tóth Bertalan tartott közös online fogadóórát szerda délután. A pécsi független képviselőjelölt kérésére a szocialista frakcióvezető olyan javaslattal él, amely alapján az állam kártalaníthatja a dolgozókat, akiknek 23 millió forintjába került, hogy hittek Csizi Péternek és Páva Zsoltnak.

A Facebookon tartott online fogadóórát szerda délután Mellár Tamás, a demokratikus összefogás pécsi független jelöltje és Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, aki visszalépett körzetében a közgazdász professzor javára.

Az élő bejelentkezésben szóba került Mellár Tamás motivációja az indulást és Tóth Bertalan indíttatását visszalépését illetően, a szembesítés elől menekülő fideszes miniszterelnök és kormánytagok, az antikorrupciós ügyészség javaslata. Beszélt a két politikus a devizahitelekről, a nyugdíjasok helyzetéről, az állami földgázkereskedő körüli botrány, amely a fogyasztók helyett nyerészkedett.

Pécset is érinti az Elios-botrány, a fogadóórán ez is szóba került. Felmerült, hogy Páva Zsoltot például elszámoltatják-e. Mellár Tamás szerint sok tekintetben tényleg ez a legsúlyosabb korrupciós botrány Magyarországon, a pécsi ügyet illetően meg gödör a lyukban, hogy mindezt hitelből finanszírozták. Ha kormányváltás lesz, akkor el kell számolnia a felelősöknek és meg kell hozni a megfelelő döntéseket. Tóth Bertalan hozzátette: Pécsett Csizi Péter akkori alpolgármester volt a bírálóbizottság elnöke, nem csak a jogi, de a politikai felelősséget is vizsgálni kell.

Valaki a Zsolnay-gyár dolgozóinak sorsáról kérdezte a két politikust. Mellár Tamás szerint nagyon szomorú ügy, hitegették és átcsábították az új cégbe a volt Zsolnay-dolgozókat, majd kiderült: az új társaság nem tudja mindjüket foglalkoztatni, az előző munkáltatójuk pedig pert nyert ellenük. (23 millió forintot kell fizetnie a volt dolgozóknak – részletek itt.

Mellár Tamás megkérte Tóth Bertalant: törvénymódosítással próbáljon segítséget nyújtani a nehéz sorsú dolgozóknak, akik csak a munkahelyüket próbálták volna meg menteni, de kilátástalan helyzetbe kerültek.

Tóth Bertalan hozzáfűzte: itt becsapták a dolgozókat, ebben pedig nem csak ügyvéd járt el, de Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter parlamenti képviselő is. Azt mondták az embereknek, nyugodtan váltsanak munkahelyet, most pedig családonként legalább 200 ezer forintot kell fizetniük a vesztett per után. Ha így alakult, ha már a polgármester és a képviselő megtévesztette az embereket, álljon helyt az állam – ha már ezt más, még lezáratlan büntetőügyekben megtették – hangsúlyozta Tóth Bertalant. Mint mondta: még a jövő héten törvénymódosító javaslatot fog beadni. Most még az ítéletben is szerepel, hogy megtévesztették az embereket. Azt is meg kell vizsgálni Tóth szerint, hogy a politikai mellett büntetőügyi felelősséget is vizsgálni kell. 23 millió forintról van szó – talán akad ennyi a költségvetésben, egy stadion mellékhelyiségére elegendő pénz.