Kifizeti az ex-zsolnaysokra rótt kártérítést a Ledina tulajdonosa

2018. február 14. 21:55 2018. feb. 14. 21:55

Átvállalja a Ledina Kerámiát birtokló China Rose azt a 23 millió forintot, melyet az átcsábított egykori zsolnaysoknak kellene kifizetniük egykori cégüknek a bíróság másodfokú ítélete nyomán.

Még kedden írtuk meg, hogy másodfokon helybenhagyták Zalaegerszegen a Zsolnay-Ledina háború elsőfokú ítéletét, azaz 115 munkavállalónak mintegy 23 millió forintot kell kifizetnie egykori munkaadójuknak.

Mint ismert, az első fokon eljáró zalaegerszegi munkaügyi bíróság azt mondta ki még tavaly áprilisban, hogy a munkavállalók jogellenesen mondtak fel a Zsolnaynál 2016 júniusában. Az akkori ítélet szerint a 115 munkavállalónak "mintegy 25 millió forintnyi költséget kellene a felperes volt munkaadójuknak megfizetni, ugyanis minden volt dolgozójától egyhavi bérének megfelelő összeget követel a Zsolnay, plusz a perköltségek megtérítését."

A másodfokon eljáró testület gyakorlatilag helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. Az ítélet szerint a felmondások anno jogszerűtlenek voltak, és nem álltak fenn azok az indokok sem, amikkel a munkavállalók az átlépésre lettek presszionálva. A másodfokú ítélet közel 23 millió forint megfizetésére kötelezi a volt munkavállalókat, ha a felperes Zsolnay Porcelánmanufaktúra írásban is megkapja az ítéletet, akkor végrehajtásokat fognak indítani - nyilatkozta lapunknak Bodnár Imre, a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát képviselő ügyvéd. Hozzátette, a végrehajtásokkal számolva átlagosan 300 ezer forint lesz munkavállalóként a költség, de ugyanakkor más, ehhez kapcsolódó ügyek miatt még más kártérítés is felmerülhet.

A Ledina Kerámiát tulajdonló China Rose szerda este azonban azt nyilatkozta: tartja a hátát a munkavállalóiért. A Szabad Pécsnek az alábbi közleményt juttatta el a cég:

„A jogerős ítéletet ugyan írásban még nem láttuk, de a China Rose cégcsoportjához tartozó munkavállalókat nem hagyjuk cserben, és a rájuk jogerősen kiszabott kártérítésért helyt állunk. Nem hagyjuk, hogy munkavállalóink és családjaik anyagilag ellehetetlenedjenek.”

A volt zsolnaysok ügye Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető és Mellár Tamás független képviselőjelölt szerda délutáni online fogadóóráján is téma volt. Itt Mellár Tamás megkérte Tóth Bertalant: törvénymódosítással próbáljon segítséget nyújtani a nehéz sorsú dolgozóknak, akik csak a munkahelyüket próbálták volna meg menteni, de kilátástalan helyzetbe kerültek.