Most a PTE-vel alakított közös bizottságot Hoppál, hogy felvirágoztassák Pécset

2018. július 5. 11:41 2018. júl. 5. 11:41

Rejtőzködő sajtótájékoztatón jelentette be szerdán Hoppál Péter és Miseta Attila, a PTE új rektora, hogy egy közös bizottságban fog együtt dolgozni a város és az egyetem a gazdaság élénkítéséért, a Pécsen végzett hallgatók helyben tartásáért, de a sportéletet is összehangolná a két fél. Nemrég Hoppál még nagyon ekézte a PTE-t.

Szerdán tartott sajtótájékoztatót Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő és Miseta Attila, a PTE új vezetője az egyetem rektori hivatalában.

Mivel információink szerint a tájékoztatót Hoppál Péter csapata szevezte, így ismét nem sikerült a pécsi sajtó teljes szegmensét meghívni, megint csak a baráti média ülhetett a leírások szerint "jó kedélyú" eseményen.

A pecsma.hu és a pecsiujsag.hu beszámoló szerint innentől egy a város és az egyetem által felállított közös bizottság fog azon dolgozni, hogy Pécsen nagyobb legyen a gazdaságélénkítés, mert hiszen a PTE a Dél-Dunántúl legnagyobb munkaadójának számít.

"Win-win – ez az érdeke mindkét szereplőnek, hiszen egymás nélkül nem megy a gyarapodás és az erősödés. A Dél-Dunántúl legnagyobb munkaadója a pécsi egyetem, nélküle nem lehet komoly jövőbeni iparfejlesztési programokról beszélni. Ennek érdekében a szolgáltatás- és az iparfejlesztés területén dolgoznak majd együtt a munkabizottság tagjai"

- magyarázta Hoppál az önkormányzati lap cikke szerint.

Nemrég Hoppál még eléggé keményen fogalmazott az egyetemet illetően, mondván az a bizottság, amely Pécs eladósodását vizsgálta, sehol nem lelte föl azt, hogy a PTE bármikor is tett volna bármit a megyeszékhely gazdasági fellendítéséért. Aztán most meg mézesmáz van és vállonveregetés.

Az is kiderült, hogy a megállapodás részeként felülvizsgálják, hogyan tudnának a jelenleg széttagolt egyetemi és városi sportklubok és létesítmények szorosabban együttműködni a jövőben.

A közös gazdaságélénkítésen túl arra is közösen fog ügyelni a város és az egyetem, hogy a jövőben a hallgatók munkalehetőségeit bővítsék, a duális képzéseknél a városi cégek gyakornoki lehetőségeit is kihasználják. A cél az, hogy minél több Pécsen végzett hallgató a megyeszékhelyen tudjon elhelyezkedni.

Miseta Attila arról beszélt, hogy az akadémiai kutatásokon túl az egyetemnek az alkalmazott kutatásokra is nagyobb hangsúlyt kell fektetnie. Épp ezért egy olyan programot indítottak el nemrég, amely a kutatókat és a helyi ipari szereplőket mutatja be egymásnak.

Miseta kitért arra is, hogy az egyetemen kívül is sok tehetség van, őket is el kellene érnie valahogy az universitasnak. Azt is elmondta, hogy a sportlétesítmények kapcsán nemcsak a szép eredmények, hanem a fenntarthatóság is sokat számít, épp ezért el kell gondolkodni a létesítmények közös, egyetemi-városi finanszírozási lehetőségén is.

Az önkormányzati lap cikke szerint az egyetemre a Modern Városok Programban érkező 24 milliárd mellett a csak a PTE-nek szóló 80 milliárd forint nagyobb ívű fejlesztéseket enged meg a következő időkben.