Szolidaritási alapot hoztak létre a szocialisták a parlamenti fizetésemelésből

2018. július 31. 10:06 2018. júl. 31. 10:06

A szocialista párt szolidaritási alapot hozott létre gyakorlatilag parlamenti képviselői fizetésemeléséből, amire évente két alkalommal társadalmi célokra lehet pályázni. A Tóth Bertalan vezette MSZP elnöksége megerősítette azt is: rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze a devizahitelesek megsegítésére.

Tóth Bertalan, az MSZP új elnöke hétfőn este közölte az MTI-vel, hogy a párt szolidaritási alapot hozott létre, amelybe az országgyűlési képviselők megemelt bérük tíz százalékán felül további kétszázezer forintot fizetnek be havonta. (Az MSZP alapszabálya szerint ugyanis a párt parlamenti képviselőinek az ebből a tisztségükből származó jövedelmük tíz százalékát be kell fizetniük a pártkasszába.)

A havi 200 ezer forint a gyakorlatban a nemrég nagy port felvert parlamenti képviselői fizetések emelt részét jelenti.

A pártelnök-frakcióvezető közölte, évente kétszer pályázatot írnak ki különböző társadalmi célok támogatására, először októberben. Az elnökség és a frakció közösen dönt az összeg felhasználásáról, ami havonta mintegy 3 millió forintot tesz ki - tette hozzá.

Tóth Bertalan beszámolt arról is, hogy az elnökség megerősítette a parlamenti frakció azon szándékát, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik a devizahitelesek problémáinak megoldására, a többi között kezdeményezik a kilakoltatások azonnali felfüggesztését. Hozzátette: az ülésről most indul az egyeztetés a frakciókkal, a Jobbiknak is van a devizahitelesekkel kapcsolatban javaslata és az LMP is jelezte támogatási szándékát.

Tóth Bertalan azt mondta, biztos benne, hogy a rendkívüli ülés összehívásához szükséges ötven aláírás összejön, így a parlamenti ülést augusztus második felében megtarthatják.

Elmondta, az elnökség biztonságpolitikai ügyvivőnek nevezte ki Harangozó Tamást. Ő lesz a felelőse annak, hogy az MSZP álláspontja egységesen jelenjen meg a nyilvánosság előtt biztonságpolitikai és migrációs ügyekben - magyarázta.