Kezdődik a násztánc: zászlót bontott a Fidesz kedvenc civilje

2018. augusztus 24. 12:18 2018. aug. 24. 12:18

Halk csilingeléssel ért földet a biztosítószeg: élesítette magát Kővári János, aki korábban a Fideszt képviselte, majd ugyancsak civil lett, olykor némi műbalhét is bevállalt a városvezetéssel, de tényleg semmi komoly. Kővári megint civilebb, mint valaha, közelegnek az önkormányzati választások, meg minden.

Népe front, nemzeti front

Zászlót bontott a Szövetség Pécsért. Gyorsan szögezzük le: ez MÁR nem az Összefogás Pécsért, mert az már van. Ámde nem is a Mindenki Pécsért, mert az meg egészen más: ezt Mellár Tamás hívta életre, amint arra a választás utáni interjújában ígéretet tett.

Ez most a Szövetség Pécsért, vezetője Kővári János, aki ma az Összefogás Pécsért mezében politizál.

Eredetileg

Nem, csak azért sem lőjük el a Brian életéből vett poént, helyette nézzük dióhéjban, mit kínál az SzP.

Olyan várost szeretne, ami

  • újra vezető szereplője lehet a régiónak,
  • ahol a fiataloknak van helye és jövője, van megélhetése és biztos anyagi háttere,
  • ahol szabad a sajtó és a vélemény,
  • ahol nyugalom, rend, tisztaság és béke van...
  • … és így tovább.

    "Jó' van, fasza" - mondaná erre Cassidy, kedvenc sorozatbéli ír vámpírunk.

    Ja, és „Pécs csak akkor lehet sikeres, ha pártok feletti városvezetése van”.

    Természetesen.

    Terhes múlt

    A helyzet az, hogy Kővári eddigi erőfeszítései, hogy bármely párttal, kiváltképp, ha az a Fidesz, szembehelyezkedve határozza meg magát, elég gyengére sikeredtek.

    Amint arról korábban már értekeztünk, a Tubes-ügy óta a politikai és a civil lét határán imbolygó Kővári előbb a Fidesz parlamenti képviselője lett az Összefogás Pécsért Egyesület városi képviselete mellett. Aztán a 2014-es választások közeledtével egyszer csak levált az anyapártról, és az ÖPE - a rossz nyelvek szerint finoman szólva is afféle belső ellenzékként – önállóan vágott neki az önkormányzati választásoknak.

    Lett is nagy ribillió utána: a fideszes többségű városi közgyűlés vegzálóbizottságot hozott létre a civileknek juttatott önkormányzati pénzek elosztásának utólagos felgöngyölítésére, mert a Fidesz-KDNP akkori frakcióvezetője, ma már alpolgármester Decsi István szerint „felmerült a gyanú, hogy a Kővári János (ÖPE) által felügyelt területtel nem volt minden rendben”.

    „Ha felmerül a gyanú, hogy egy bizottság vagy annak elnöke politikai céljaira használt fel közpénzeket, annak nyilvánosságra kell kerülnie. Márpedig felmerült, ezért meg kell vizsgálni, hogy Kővári János milyen összegekkel támogatta azokat a szervezeteket, amelyeknek egyes tagjai az ÖPE jelöltjei voltak a választásokon”

    – mondta Decsi akkor a Bamának.

    Kővári ugyanakkor politikai támadásról, a civilek megfélemlítéséről beszélt.

    A bizottság aztán keményen megdolgozott azért, hogy felderítse a majdnem semmit, végül nem is kellett rendőröket bevonni, meg semmi ilyesmi.

    2017 januárjában a pécsi közgyűlés meg már arról szavazott, hogy a jóságos önkormányzat adjon két hónap haladékot a Kővárihoz kötődő Kerek Világ Alapítvány 2016-os önkormányzati támogatásának – mert ez végig megvolt ám, csak úgy mondjuk – felhasználására és a beszámolásra. Mert így nem maradnak le a tervezett kisbuszvásárlásról.

    Emlékeink szerint az erről szóló cikk megjelenése után Kővári a közgyűlésen adott hangot nemtetszésének a független és szabad véleménynyilvánításunk felett érzett sértettségének.

    Na, de miért?

    A parlamenti választások előtt is voltak furcsa húzásai a Kővári-féle ÖPÉ-nek, elég ügyesen fogták ki például a vitorlát egy ígéretesnek tűnő ellenzéki kezdeményezésből.

    A nagy kérdés azonban az: ki és mit akar ezzel a szerveződéssel? A pécsi Fidesz romokban, egykori erős embere éppen visszaül az iskolapadba, a párt neve a városban szitokszó, a kevés körzetek egyike, ahol elbukták a parlamenti választást. A pletyka meg már hónapok óta tartja magát, hogy okulva a tavaszi kurdarcból civilszerű kezdeményezést ajánlanak kizsigerelt választóknak, és Kővárit polgármesternek.

    Azért kíváncsian várjuk, mi lesz ebből.