Lemond a pécsi városháza a Murphy's Pub 36 milliós tartozásáról

2018. augusztus 28. 15:57 2018. aug. 28. 15:57

Nem kell a pécsi városvezetésnek ennyi pénz, pedig ebből simán kifizethetnék azt a közel 14 millió forintot, amivel a Pécsi Harmadik Színháznak tartoznak.

Behajthatatlan követelésről, 35,829 millió forintról mond le a pécsi önkormányzat, erről számolnak be az egyik bizottsági előterjesztésben.

A közel 36 millió forinttal a kényszertörölt Corner Pub Kft. tartozik a városházának - ez a cég működtette a híres-hírhedt Murphy's Pubot, a cég maga pedig V. Ferenc érdekeltségébe tartozott. A helyet anno kedvelte a helyi Fidesz, rendre itt tartották a választási eredményváróikat.

Az előterjesztés szerint a "gazdasági társaságot az ingatlan eredeti állapotba történő visszaállítási költsége, a bérleti és használati díj tartozás és annak járulékai, továbbá perköltség megfizetésére kötelezte. A cég tartozása a perköltséggel és a helyreállítási költséggel együtt 37 790 257 forint volt. A nyilvántartás tartozásként a perköltséget és a helyreállítási költséget nem tartalmazza"

- olvasható a dokumentumban, amely szerint így csak a 35,829 millió forintot követelték.

A Murphy's Pubot 2015 októberében zárták be végleg, a mögötte álló cég kényszertörlése idén június 12-én történt meg, a vezető tisztségviselőt pedig eltiltották öt évre a cégvezetéstől. A végleges bezárásra amúgy 36 milliós tartozást szedett össze a pub mögött álló cég.

Az önkormányzat annak rendje és módja szerint a kényszertörlés alatt bejelentette a követelését.

Ám hiába.

"A végzés indoklása rögzíti, hogy a vagyonkutatás eredményt nem hozott, a hitelezői igény megtérítésére nem látott lehetősége, a felszámolási költségekre nem állt rendelkezésre fedezet, mert a törölt cégnek fellelhető vagyona nem volt (...)."

Még 2015 januárjában a jobbikos önkormányzati képviselő Fogarasi Gábor arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy a pécsi fideszes városvezetés - amelynek amúgy kedvenc kocsmája volt a Murphy's pub - asszisztált ahhoz, hogy a csehó mögött álló V. Ferenc vállalkozó átmenthesse a vagyonát.

A fideszes pécsi városvezetés így úgy döntött, hogy átruházott hatáskörben a pénzügyi és gazdasági bizottság döntsön arról, hogy ezt a tartozást elengedjék, mint behajthatatlant.

Csak halkan tesszük hozzá, a Pécsi Harmadik Színháztól mikor megvált az önkormányzat (tette mindezt azért, mert sikerült pár év alatt csődhelyzet közelébe vezetni Pécset), akkor ezzel a lépéssel 25 millió forintot spórolt magának alsó hangon. Ráadásul tette mindezt úgy, hogy még mindig tartoznak a színháznak közel 14 millió forinttal.