Civilek a változó térben

2018. október 11. 17:50 2018. okt. 11. 17:50

Civilek az önmeghatározás útján címmel zajlik a pécsi Trafikban a Political Capital és az Emberség Erejével Alapítvány közös eseménye. A téma a civil szervezeteket a mai magyar társadalmi és politikai térben érő hatások és az erre adott válaszok.

Amint arról hétfői cikkünkben beszámoltunk, a fórum részvevői azokat a nehézségeket taglalják, amelyek a mai magyar civil társadalom előtt állnak. A szűkölő tér, a szigorodó szabályozások, a megszűnő pénzügyi támogatások, a politikai hatások és a stigmatizálás mellett hogyan tudnak társadalmilag hasznos munkát végezni a civil szervezetek és milyen jövő vár rájuk?

A témát Wessenauer Veszna elemző, a Political Capital projektkoordinátora, Ceglédi Zoltán jogász, független politikai elemző és Peták Péter, az Emberség Erejével Alapítvány projektkoordinátora boncolgatják.

A fórumot Wessenauer Veszna elemző, a Political Capital projektkoordinátora vezette fel. Beszélt arról, hogy 60 ezer regisztrált civil szervezet van Magyarországon, mégis kicsi a társadalmi beágyazottságuk.

Peták Péter Rejtő Jenő párhuzammal élve azt próbálta érzékeltetni, hogy a civil nem értelmezhető a kormány harcászati figakomtárával.

Ceglédi Zoltán szerint fontos definíció az önkéntesség, a "nem állami" és közjóért való működés. Hozzátette: nem tartja civilnek, aki csak a politikát célozta meg. Ha nincs egy szervezetben élőerő, hiába plakátolák ki évente, hogy szeretnének 1 százalékot.

Szóba került a baloldal és a civilség válsága is. Ceglédi szerint azok a mély kiábrándultság. Peták beszélt a hiányzó függetlenségről, ami szerinte a teljes kontinentális Európára jellemző. Nyugatabbra jellemző, hogy a civilek állami feladatokat látnak el, míg Skandináviában gyengék, mert ott az állam mindent megold.