POSZT: a novemberi közgyűlésre már lezavarhatják az önkormányzati vizsgálatot

2018. október 25. 09:18 2018. okt. 25. 09:18

Várhatóan a következő, novemberi közgyűlésre lehet eredménye annak a soron kívüli vizsgálatnak, amelyet Páva Zsolt még az októberi ülés végén rendelt el a POSZT mögött álló cég gazdálkodása kapcsán.

A Pécsi STOP október 12-én számolt be arról, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nonprofit Kft. vezetői két év alatt 118 millió forintnyi összeget csorgattak át egy olyan cégbe (Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft.), amelyben többüknek érdekeltsége van.

Október 18-án Keszég Lászlóval, a Magyar Színházi Társaság vezetőjével közöltünk interjút (az MSZT az egyik kisebbségi tulajdonos a POSZF-ban - és így a POSZT-ban is).

A rendező többek közt elmondta, dacára annak, hogy ő az egyik tulajdonos szervezet vezetője, még ő sem tekinthetett be a POSZF cégpapírjaiba. Ráadásul a felügyelőbizottsági tagok választásánál fordult elő először az, hogy a másik kisebbségi tulajdonos (Magyar Teátrumi Társaság) és a többségi tulajdonos Zsolnay Örökségkezelő Nonpfit Kft. leszavazták a harmadik tulajdonos tagszervezetet.

Az interjú megjelenésével körülbelül egyidőben zajlott a pécsi önkormányzat októberi közgyűlése, amelynek végén képviselői kérdésre Páva Zsolt polgármester bejelentette, hogy cikkünk nyomán soron kívüli vizsgálatot kezdeményez a jegyzőnél a POSZT-POSZF gazdálkodása kapcsán.

A Pécsi STOP megkereste Dr. Lovász Istvánt, a város jegyzőjénél arra kérdeztünk rá, hogy kik folytatják le a vizsgálatot, van-e ennek a vizsgálatnak valamilyen véghatárideje, mely évek gazdálkodását fogják górcső alá venni és milyen intézkedések várhatók a továbbiakban (a vizsgálat eredményétől függően)?

A jegyzőtől az alábbi válaszokat kaptuk:

"A közgyűlésen elhangzottak alapján polgármester úr megbízásából a vizsgálatot a hivatal illetékes egysége/szakemberei közreműködésével a jegyző folytatja le. A vizsgálat lefolytatása várhatóan a közgyűlés következő ülését megelőzően megtörténhet.

A vizsgálat elsősorban a tárgyi évre terjed ki, szükség esetén a korábbi évek bevonására is sor kerülhet.

A vizsgálat eredményének ismeretét megelőzően további lépésekről említést tenni óvatlan és prejudikáló volna. A közgyűlési ülésen megadott mandátum csak magára a vizsgálatra - és nem másra - vonatkozik"

- áll a válaszban.

Azt még megtudtuk Lovász Istvántól, hogy a vizsgálat eredményének nyilvánosságáról Páva Zsolt polgármester fog dönteni.