A volt MVM-vezér figyelmeztette az atomügyi minisztert: most lehet utoljára változtatni

2018. november 20. 12:08 2018. nov. 20. 12:08

Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek volt vezetője levélben figyelmeztette Süli János atomügyi minisztert, hogy most van az utolsó pillanat, amikor még érdemben lehet változtatni a Paks II. projekten, különben a hibás döntések árát a következő két generációnak kell kifizetni.

A hvg.hu birtokába került egy levél, melyet Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatója írt Süli Jánosnak, aki a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

A négyoldalas levélben Mártha a régi barátságukra és bajtársi kapcsolatukra hivatkozva (2009-ben ő nevezte ki Sülit az atomerőmű élére) írta le kendőzetlen szakmai véleményét a Paks II. projektről.

A felelősen gondolkodó szakemberek szeretnék, hogy ne úgy vonulj be a történelembe, mint a modern kori „Paks-Nagymarosi” Miniszter. A „nem én rendeltem – én csak megpróbálom felépíteni” jellegű önfelmentés soha nem a mi stílusunk volt. Vállald fel a szakmai problémákat, és jelezd a Kormánynak

- idézi a levél egy részletét a lap.

Mártha levelében pontokba szedte, hogy mik is szerinte a legégetőbb problémák az atomerőmű bővítésével.

Orosz szerződések, uniós szabványok

Az első az orosz-magyar szerződések kérdése, a volt MVM-vezér szerint a hitelszerződés magyar oldalról silány fércmunka, ami majd az engedélyeztetésekkor fogja megbosszulni magát - miközben nem is a magyar érdekeket szolgálja. A kontraktusok orosz diktátumok, amiket egy idő után nem lehet teljesíteni és a projekt jogi és műszaki értelemben is összeomlik, hiába próbál meg Süli János és csapata ügyesen lavírozni. Mártha szerint a helyzet kezelése Süli felelőssége.

A volt MVM-vezér azt is hozzátette, hogy az oroszok képtelenek uniós jogi környezetben atomerőművet engedélyeztetni, plusz az ehhez szükséges dokumentációkat, terveket elkészíteni. Ez viszont tízmilliárdokkal növelheti a költségeket.

Az uniós szabványokat - véli Mártha - a Roszatom a gyártásban sem tudja hozni az elvárt uniós szinten, ez is jelentős drágulást okoz a beruházásban.

A hvg.hu idéz is egy vonatkozó részletet a levélből:

mit kezdjünk egy mutatós, ámde orosz szabványok szerint felépített atomerőművel, amit itthon az EU-ban nem lehet majd jogszerűen üzemeltetni? Kilépünk az EU-ból, hogy be lehessen kapcsolni?

Nincs nagy támogatottsága a lakosság körében

Mártha Imre úgy látja, a magyar közvélemény is teljesen máshogy áll a Paks II. beruházáshoz, mint anno a Paks I. létrejöttéhez - támogatottság tekintetében a kettő közt nagy a szakadék.

Szerinte

bármilyen kis szikra elegendő ahhoz, hogy egy hangulathullám elsodorja a beruházást. Minél később következne be ilyen, annál nagyobb lenne a Bős–Nagymaros-jellegű kár és veszteség

- idézi a lap a levél egy részletét.

Csak azért felépíteni az újat, hogy a régit leállíthassák, az hazaárulással egyenértékű

A volt MVM-vezér úgy véli, a 2012-14 között készített, gazdaságosságot vizsgáló elemzések mára elavultak, ráadásul a Paks II. által termelt áram drágább is lesz, mint ahogy anno kalkuláltak - vagyis újra kell számolni, lehet-e gazdaságosan üzemeltetni az új blokkokat.

Mártha szerint amúgy a Paks I. létesítmény blokkjainak üzemeltetését ki lehet tolni 2040-ig, és ez minimális befektetést igényel csak, míg a haszon ehhez mérten magas lesz. Ám, ha a két rendszer együtt üzemel, akkor a fölöslegbe került áramot nem lehet majd eladni az árampiacon.

Azt is hozzáteszi ehhez a részhez, hogy arra gondolni sem lehet, hogy

valaki azért akarná leállítani Paks I.-t, hogy Paks II. korábban beférjen a villamosenergia-rendszerbe, hiszen az hazaárulás lenne.

Ráadásul nincs is elég megfelelően képzett szakember sem itthon, sem a Roszatomnál - vélekedik levelében Mártha -, ami így tovább drágítja az építkezést és a beruházást.

Gond van a Dunával, nem lehet csak arra alapozni

A volt MVM-vezér levelében kitér a Duna helyzetére is.

A Duna vizét vezetik be hűtővízként az atomerőműbe, majd onnan ki. Nyáron az alacsony vízállás és a rendkívüli forróság miatt csak némi trükközés árán nem kellett leállítani a létesítményt, a rendőrség október végén nyomozni kezdett az ügyben.

Szerinte nincs és nem is lesz megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz a Dunában ahhoz, hogy a két létesítmény hat blokkját tudják hűteni, ezért azonnal át kell terveztetni a Paks II. hűtésrendszerét (erre vannak ötletek amúgy - a szerk.), mielőtt egy "újabb Duna-kör jellegű környezetvédelmi mozgalom" indul el.

Mindezek mellett Mártha szerint nem szabad szembeállítani a paksi beruházással a megújuló villamos energia termelését, mert

10-15 éven belül a megújuló termelés több szezonban és napszakban ki fogja szorítani a rendszerből Paks II.-t.

Összegzése szerint

a Paks II. projektet becsukott szemmel folytatni a jelenlegi műszaki, pénzügyi tervek alapján, az aláírt orosz–magyar szerződések keretében, társadalmi támogatás hiányában szakmai dilettantizmus lenne.

Javaslatok a helyzet megoldására

Mártha Imre javaslatokkal is élt levelében a hvg.hu cikke szerint.

Ezek a következőek:

  • újra kell tárgyalni a szerződést;
  • el kell érni, hogy a lényeges berendezéseket az oroszok az uniós szabványok szerint készítsék el;
  • át kell alakítani a vállalásokat (építkezés és üzemeltetési időszak), ezért vissza kell menni az uniós intézmények elé az üggyel;
  • a Paks II. beruházás adminisztratív vízfejét racionalizálni kell sürgősen, mert 8-10 év alatt vállalhatatlan mértékű költségemelkedést okoznak;
  • haladéktalanul meg kell vizsgálni Paks I. további üzemidő-hosszabbítását, hogy az új blokkok csak akkor épüljenek és állítsák azokat üzembe, ha a Paks I. blokkjainak felét már leállították;
  • Paks II. üzembe helyezését a 2040-es évekre kell időzíteni, hogy véletlenül se működjön egymás mellett a két erőmű;
  • a műszaki terveket is uniós szabályok szerint kell átdolgozni;
  • a Paks II-re vonatkozó friss közvélemény-kutatásokat rendre közzé kell tenni;
  • az üzleti tervet át kell dolgozni, tekintettel az új költségekre, friss piaci adatokra, a megújuló energiaforrások terjedésére.
  • Mártha Imre a hvg.hu-nak elmondta, 10 éve folyik az atomerőmű-bővítés előkészítése, és most van abban a szakaszban a beruházás, amikor még lehet változtatni. Később, amikor már elindulnak a tényleges munkálatok, akkor erre már nincs nagyon esély, bevallása szerint ezért is írta meg szakmai aggodalmait Süli Jánosnak, aki - vélekedett a volt MVM-vezér - ezekkel ugyanúgy tisztában lehet.

    Mártha november 5-én küldte el a levelet Süli Jánosnak, aki másnap telefonon hívta és jót beszélgettek. Süli János a hvg.hu érdeklődésére úgy válaszolt, "személyes hangvételű, baráti levélnek" tartja az üzenetet.

    A teljes levelet itt lehet elolvasni:

    Mártha Imre levele Süli Ján... by on Scribd