Három év alatt közel 10 ezer családot lakoltattak ki Magyarországon

2018. december 27. 16:29 2018. dec. 27. 16:29

Az elmúlt három évben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint közel 10 ezer család került utcára kilakoltatás miatt. A szám azonban nagyobb lehet, mert néhol már a kilakoltatást megelőzően összepakoltak és átadták otthonukat. Az idei adatok pedig még nem véglegesek, szóval még magasabb lehet a végső szám.

A 24.hu cikke szerint az elmúlt három évben nagységrendileg körülbelül 10 ezer családot ért kilakoltatás.

A lap a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) adataira alapozva közölte, hogy

  • 2016-ban 3 ezer,
  • 2017-ben több mint 3600,
  • míg 2018-ban, októberrel bezárólag 2274 kilakoltatás
  • történt az országban.

    A lap szerint a kilakoltatott családok nagy része rokonoknál, barátoknál, vagy bérleményben húzta meg magát, ám ahol ez nem sikerült, ott a kiskorú gyerekeket a gyámhivatalnak kötelessége kiemelni a családból és máshol elhelyezni.

    Bár erre vonatkozó statisztikája nincs az MBVK-nak, minden évben előfordultak ilyen esetek, vagyis az eladósodottság a családok szétszakítását is eredményezte.

    A 24.hu megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is (a családvédelem és a gyámúgy a tárca alá tartozik), ám kiderült, ott sem vezetnek statisztikákat arról, hogy hány kiskorú kerül ideiglenes elhelyezésre a kilakoltatások miatt.

    A Fidesz leszavazta

    A Mérce februári cikke szerint egyébként csak a fővárosban évente több száz gyerek kerül állami gondozásba, vagy nevelőszülőkhöz a kilakoltatások miatt, noha ezt - a családok lakhatási vagy anyagi okokból való szétszakítását - a gyermekvédelmi törvény tiltja. A Város Mindenkié (AVM) lakásszegénység és hajléktalanság ellen küzdő civil szervezet ezért akkor törvényjavaslatot adott be a Parlamentnek ellenzéki képviselőkön keresztül, hogy a gyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni, ám ezt a fideszes többség leszavazta.

    Decemberben az AVM ismét benyújtott egy hasonló törvényjavaslatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának a 24.hu cikke szerint.

    A 24.hu a 19 megyei kormányhivataltól és a budapesti kormányhivataltól egyenként kikérte emiatt, hogy hány esetben kellett kiskorúakat a gyámügy felügyeletére bízni a kilakoltatások miatt. A megyei kormányhivatalok megadták az adatokat, ám a budapesti azt közölte, hogy nem rendelkezik a kért adatokkal.

    A megyei kormányhivatali információkat összesítette a lap, eszerint az elmúlt két évben 8, idén, a Családok évében 4 kiskorút szakítottak el családjától a kilakoltatások miatt. A gyámhivatali beavatkozások Borsod, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében történtek.

    A valós kilakoltatások száma azonban jóval nagyobb lehet, mint amelyről az MBVK beszámol a statisztikáiban. Sokan ugyanis nem várják meg a végrehajtót és a rendőröket, hanem maguktól hagyják ott otthonaikat, egyes vélekedések szerint a valós szám 4-4500 eset lehet havonta.

    Pécsen az AVM helyi csoportja még májusban összesítette az adatokat, eszerint a 4000 önkormányzati lakásban élő családok egynegyedét veszélyeztette a kilakoltatás - erről itt írtunk bővebben.