Két évet kaphat a börtönből telefonos csalásokat elkövető elítélt

2019. január 18. 10:02 2019. jan. 18. 10:02

55 embert vert át egy telefonos csaló két éve úgy, hogy közben jogerős börtönbüntetését töltötte egy büntetés-végrehajtási intézményben. A férfi két év börtönt kapott, de az ítélet még nem jogerős az ügyész fellebbezési lehetősége miatt.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a Siklósi Járásbíróság 2019. január 17-én üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki S.Z. vádlottat, ezért a bíróság 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Mint ismert, a férfi 2016. szeptember 10. és december 6. között egy ismeretlen módon megszerzett SIM-kártyát és telefont felhasználva egy büntetés-végrehajtási intézményből - ahol épp büntetését töltötte - telefonálva magát egy telefonszolgáltató cég dolgozójának kiadva vett rá embereket, hogy különböző összegeket töltsenek az ő, vagy más fogvatartott, illetve a vádlott hozzátartozói kártyájára.

A közlemény szerint a vádlott "ismeretlen személyeket hívott fel azért, hogy nyeremény ígéretével, tőlük különböző pénzösszegek bank automatán keresztüli, az általa megadott telefonszámra történő feltöltése révén pénzt csaljon ki. A vádlott, ezen telefonhívások alkalmával általában egy telefonszolgáltató munkatársának adta ki magát, a sértettekkel pedig közölte, hogy egy nyereményjáték keretében sorsolták ki a telefonszámukat. A vádlott az általában 150 000 forint összegben megjelölt, nem létező nyeremény átvételének feltételeként azt kérte a sértettektől, hogy lehetőleg minél rövidebb időn belül menjenek el egy hozzájuk közel eső pénzkiadó bankautomatához, ahol a bankkártyájukat felhasználva kövessék a vádlott telefonon adott utasításait.

A vádlott ekkor a sértetteket telefonon tévedésbe ejtve azt állította, hogy az általuk a bank automatáknál elvégzett tranzakciós művelet valójában a nyeremény hozzáféréséhez szükséges kódok begépelését jelenti, a sértettek bankszámlájára pedig rövidesen megérkezik a nyeremény összege. Amennyiben a sértettek a vádlott által adott utasításnak megfelelően begépelték a megadott számokat, úgy a sértettek bankszámlájáról meghatározott pénzösszeg a vádlott által megadott telefonkártya egyenlegére került átutalásra. Ezekben az esetekben a vádlott a saját maga által használt hívószám egyenlegét is növelte, valamint az egyenleggel feltöltött SIM kártyákért cserébe fogvatartott társaitól meghatározott pénzösszeget vagy csomagot kapott. Ezen túlmenően a vádlott a jogtalanul megszerzett egyenleget arra is használta, hogy hozzátartozóinak, ismerőseinek ételt, illetve szeszes italt rendeljen.

A vádlott által a sértetteknek bediktált – és ezt követően a sértettek által különböző pénzösszegekkel feltöltött – telefonszámok előfizetői, illetve használói a rendelkezésre álló adatok szerint nem tudtak arról, hogy a részükre jóváírt pénzösszeg bűncselekmény elkövetéséből származik."

A közlemény szerint a férfi 55 sértetten összesen 1,9 millió forintnyi kárt okozott, illetve 24 további embernél még próbálkozott.

Az ítélet ellen a vádlott és ügyvédje nem fellebbezett (sőt, tárgyalást sem kértek), ám az ügyész fellebbezési lehetősége miatt az ítélet még három napig nem jogerős.