Influenza: négyszeresére nőtt a megbetegedések száma Baranyában

2019. január 24. 10:33 2019. jan. 24. 10:33

Több mint négyszeresére nőtt az influenzára jellemző tünetekkel orvoshoz fordulók száma egy hét alatt Baranyában, Tolnában ötszörös ugrást figyeltek meg az orvosok. A járvány az egész ország területén terjed, az egyik oltóanyag hiánycikk, Pécsett sorra pattantunk le a patikákról, de ilyenkor bevállalni a szurit már nem biztos, hogy jó ötlet.

Tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma, a járvány országosan terjed - derült ki az ÁNTSZ legfrissebb összegzéséből: 2019. január 14-20. között kétszer annyi beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint a 2. héten. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 3. héten az országban kb. 38 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A morbiditás 390,2%ooo-nek bizonyult, 100 000 lakos közül 390 fő kereste fel orvosát.

Baranyában négyszeres, Tolnában ötszörös ugrás

Az ÁNTSZ január 23-i kimutatása szerint valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér (602), Borsod-Abaúj-Zemplén (554) és Tolna (532) megyében volt a legmagasabb, Somogy (106), Nógrád (118) és Komárom (169) megyében a legalacsonyabb. Az előző héthez viszonyítva az influenza miatt orvoshoz fordulók száma Tolna megyében közel ötszörösére, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében több mint négyszeresére nőtt.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Zala megye kivételével - az ország minden területén diagnosztizáltak.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között nőtt a gyermekek aránya (32,5%), Nógrád megyében a betegek 70%-a, Csongrád és Heves megyében több mint fele 15 éven aluli volt. Az orvoshoz fordulók 34,9%-a volt 15-34 éves fiatal felnőtt.. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 24,3%-a, 8,3%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A héten a korspecikus morbiditás a 3-5 évesek körében volt a legmagasabb (1 184,7%ooo), az átlag morbiditás háromszorosa. Ezt követte a 6-14 évesek (716,6%ooo) és a 15-24 évesek (604,5%ooo) érintettsége.

Halmozódást is megfigyeltek

A harmadik héten összesen 96 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára. A sentinel orvosok által beküldött 64 légúti mintából huszonhárom betegnél influenza A(H1N1)pdm09, tizennégy betegnél influenza A(H3N2) és öt betegnél RS vírus okozta fertőzést diagnosztizáltak. Az influenza-pozitivitási arány 57,8%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 32 beteg vizsgálati anyagában tíz esetben influenza A(H1N1)pdm09, öt esetben influenza A(H3N2) és két esetben RS vírus kóroki szerepét igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a harmadik héten 19 jelentés érkezett 6 területről [főváros (1) és Baranya (2), Bács-Kiskun (3), Hajdú (11), Nógrád (1) valamint Veszprém (1) megye]. A megbetegedések 11 óvodát, 2 bölcsödét, 3 iskolát, egy idősek otthonát valamint két egészségügyi intézményt érintettek. Nyolc járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett virológiai vizsgálatok alapján 5 járvány kialakulásáért az influenza A vírus volt a felelős.

Elfogyott az egyik oltóanyag, Pécsett is hiánycikk a vakcina

A vártnál is jobban megugrott az igény idén az influenza elleni védőoltásra, ezért a gyártó négykomponensű influenza elleni oltóanyagkészletei januárra kimerültek.

A Sanofi szerdán MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a hiány annak ellenére lépett fel, hogy az előző évi keresletnél húsz százalékkal több vakcinát biztosítottak az idei szezonra.

Piaci információk szerint a három komponensű vakcina még elérhető azok számára, akik a járvány előtti utolsó pillanatban még be szeretnék oltatni magukat.

Pécsett hat patikát hívtunk fel szerda késő délután, azt firtatva, hogy van-e még influenza elleni védőoltás. Egy gyógyszertár azt mondta, nem szoktak készleten tartani a vakcinából, a másik öt viszont arról számolt be, hiánycikk a szuri. Igaz, az egyik helyen azt is elárulták, ilyenkor már nem a legjobb ötlet oltatni.

Látogatási tilalom Pécsett és Komlón - frissítve!

Baranya megyében január 17-én rendeltek el részleges látogatási tilalmat influenzaszerű megbetegedések halmazata miatt a Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központ krónikus belgyógyászati osztályán.

Január 23-án a Betegápoló Irgalmasrend - Pécsi Irgalmarendi Kórházzal folytatódott a sor: ekkortól valamennyi osztályra kiterjedő, azaz teljes körű látogatási tilalom él az egészségügyi intézményben.

Január 24-én pedig a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ rendelt el teljes körű látogatási tilalmat valamennyi osztályán.