Nemcsak az Alagútnál, de az Ágoston téren is körforgalmat tervez a városháza

2019. február 5. 13:56 2019. feb. 5. 13:56

A pécsi városháza szerint a mecsekoldali közlekedést megújító útfejlesztések része lesz az a körforgalom is, melyet az Alagútnál lévő csomópontba terveznek - emiatt majd buszmegállókat is áthelyeznek. De az Ágoston téren is várható majd egy körforgalom.

Mint ismert, hétfőn a Pécsi STOP számolt be arról, hogy a megyeszékhelyen a Kálvária utca, Hunyadi János út és az Aradi vértanúk útja kereszteződésében (az Alagútnál) egy körforgalmú csomópontot alakítanak ki, az építtető pedig a pécsi önkormányzat lesz. A függő hatályú döntés a Baranya Megyei Kormányhivatal honlapján jelent meg egy hirdetményben.

Lapunk megkereste a városházát, hogy több információt tudjon meg a fejlesztésről, az önkormányzat pedig hosszas választ adott a beruházásról.

Levelükből kiderült, az Alagútnál tervezett fejlesztés része a Mecsekoldal fő útvonala (Magaslati út, Surányi Miklós út, Angster József utca, plusz a tavaly decemberben nagy csúszással átadott bálicsi új lekötőút) rendbetételének. A pécsi önkormányzat útfejlesztésekre egymilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott, amiből 450 millió forintot vitt el a Bálicsi lekötőút kiépítése.

A Magaslati-Surányi-Angster tengelyből elsőként a Magaslati út készült el, ahol az 1,2 kilométeres útburkolatcsere előtt gáz-, ivóvíz- és szennyvízvezeték-cserét is végrehajtottak, a Hunyadi úti csomópontot pedig kiszélesítették.

"A másodiknak megindult Surányi Miklós utcai szakasz felújításának a részeként elkészült a szennyvízvezeték és az ivóvízvezetékek cseréje, illetve az utcának a Hunyadi és Vilmos utcák közötti több mint 400 méteres szakasznak az aszfaltozása is. Amint az időjárási feltételek megfelelőek lesznek 2019 tavaszán a hátralevő 220 méteres szakasz aszfaltozása is el fog készülni.

Az Angster utca felújításának éve 2019 lesz. Hasonlóan az előző két útszakaszhoz ebben az esetben is közmű rekonstrukciókkal indul a felújítás várhatóan 2019 tavaszán. A több hónapos munka eredményeként 2019 őszére fog befejeződni a munka a több mint 1 km hosszú szakaszon.

Ezzel lesz teljes az a négy részből álló összesen 3,5 km hosszúságú útszakasz, amely a Mecsekoldal egyéni és közösségi közlekedésének a tengelye lesz"

- áll a városháza tájékoztatásában.

A programnak pedig része lesz az Alagútnál kialakítandó körforgalom is. A városházi válasz szerint

"jelenleg egy engedélyezési szintű, mélységű tervdokumentáció van készen, ami az engedélyezési eljárás lefolytatásához szükséges. A jogerős engedély birtokában a hatóság által előírt esetleges többletkötelmek tervbe építésével a tervező kiviteli szintű tervdokumentációt fog készíteni.

A jelenlegi tervek alapján a további kérdések megválaszolása egyelőre korai, hiszen azt legkorábban majd a kiviteli tervek elkészültével lehet részben megválaszolni.

Az önkormányzat ebben az ügyben egyelőre nem írt ki közbeszerzést, nem is tart a beruházás még ezen a szinten. Az elkészült engedélyezési tervek a Polgármesteri Hivatalban tekinthetőek meg, de látványtervek nem készültek. A terv számol buszmegálló áthelyezéssel, tekintettel arra, hogy az útpályák is megváltoznak. Ugyanebben az állapotban és ugyanezen a vonalon készül jelenleg az Ágoston téri csomópont körforgalmúvá alakításának terve is"

- olvasható a válaszban.