Megkapta az állam a komlói börtönhöz kellő telket

2019. május 31. 14:11 2019. máj. 31. 14:11

Átadta a komlói önkormányzat a magyar állam tulajdonába a tervezett új büntetés-végrehajtási intézetnek helyet adó, Mecsekfalu és Körtvélyes közötti telket - közölte pénteken a város önkormányzata, megjegyezvén azt is, hogy a várhatóan hamarosan elinduló beruházásra a kormány is többletforrásokat csoportosított át.

A "várhatóan hamarosan elinduló beruházás", azaz a komlói börtön építése már 2018 végén is vastagon egy éves csúszásban volt. Voltak olyan sajtóhírek is, miszerint csak öt börtön épül meg abból a nyolcból, melyeket még évekkel ezelőtt tervezett a kormány, Komló pedig nem lesz köztük. Ezt akkor lapunknak a komlói önkormányzat cáfolta.

Most, május utolsó napján lett is előrelépés (némi spéttel, de ki nézi, ugye?): megtörtént a komlói kóternek majdan helyet adó telek hivatalos átadás-átvétele a komlói önkormányzat és az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között.

A város még 2015-ben vállalata a létesítmény helyszínének kiválasztásához benyújtott pályázatában, hogy az építményhez térítésmentesen biztosít közművesített telket. A mostani átruházással a Mecsekfalu és Körtvélyes közötti, kicsivel több, mint 5 hektáros terület került állami tulajdonba. A megkötött szerződés egyértelműen rögzíti, hogy a területen kizárólag büntetés-végrehajtási intézet építhető fel, egyéb célokra az állam nem használhatja.

Komló négy évvel ezelőtt nyerte el a Belügyminisztérium pályázatán a lehetőséget, hogy itt épülhessen fel az ország egyik új intézménye. 250 új munkahelyet a városba hozó létesítmény kivitelezésére a beruházó büntetés-végrehajtás több sikertelennek bizonyuló közbeszerzési pályázatot is kiírt - idézte fel a közlemény, hallgatva arról, hogy a börtön ellen tüntetés és aláírásgyűjtés is zajlott a volt bányászvárosban.

„A fő gondot az okozta, hogy az eredetileg tervezett keretösszeg nem lett volna elég a felépítéshez, rendre magasabb árajánlatok jöttek be a közbeszerzéseken. Egy friss kormányhatározat azonban megemelte az építkezések büdzséjét, 2021 végéig kitolva a befejezés tervezett határidejét” – foglalta össze Polics József polgármester. A városvezető bízik benne, hogy az új közbeszerzés már sikeres lesz, és elindulhat a kivitelezés.

Forrás: pecsistop.hu