Bátaszékre kerülhet az egyik új börtön

2016. szeptember 14. 07:39 2016. szept. 14. 07:39

Visszalépett az egyik nyertes település, így a Magyarországon az elkövetkező években létesítendő új büntetés-végrehajtási intézmények közül az egyik a tolnai Bátaszékre kerülhet. A város polgármestere örülne a fejlesztéssel járó munkahelyeknek, de a lakosságot is meg akarja kérdezni a börtönről.

Visszamondta az egyik nyertes pályázó település azt a lehetőséget, hogy náluk épüljön meg Magyarország egyik új börtöne, így a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Tolna megyei Bátaszéket kérte föl, hogy fogadják be a létesítményt - olvasható a teol.hu cikkében.

A cikk szerint minderről - a trafikügy kapcsán elhíresült - Horváth István volt szekszárdi fideszes polgármester, jelenleg országgyűlési képviselő beszélt Bátaszéken egy sajtótájékoztatón a város vezetője mellett. A képviselő úgy fogalmazott, a város külterületén 2018 márciusáig épülhetne meg a létesítmény.

"Bozsolik Róbert polgármester elmondta, a képviselők között egyetértés van abban, hogy ez nagy lehetőség lenne a városnak, de ebben csak akkor döntenek, ha a hétfőn 18 órakor, a városházán tartandó lakossági fórumon a helyiek is támogatják. Az 5 milliárd forint értékű beruházáshoz az önkormányzat biztosítaná a telket, ez a Bonyhádi úton, az Ipari park közelében lenne. A beruházás pozitívuma: 250 új munkahely, az építkezés zömét helyi vállalkozók végeznék, a börtön beszállítói lehetnének a helyi termelők" - olvasható a cikkben.

A dél-dunántúli régióban Komlón épülhet meg az egyik börtön, melyben 500 főt tartanának fogva. A kormány nemrég az egykori bányászvárosban létesítendő börtönt és hét másik társát nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ami miatt több engedélyezési eljárást ki lehet hagyni - írtuk korábbi cikkünkben.

A Bátaszékre áthelyezendő új börtönnel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, ahonnan a következő választ kaptuk:

"A magyar büntetés-végrehajtás évtizedes problémája a börtönök zsúfoltsága. Hazánkban 29 börtönben, jelenleg mintegy 18 000 embert tartanak fogva. A Kormány által meghirdetett férőhely-bővítési programban 2018-ig kilenc új börtön épül, a Kormány 1125/2016. (III. 10.) számú határozatában döntött a büntetés-végrehajtási intézetek férőhely-bővítéséhez szükséges források biztosításáról. Ezzel és a büntetés-végrehajtás saját fejlesztéseivel összesen 6000 férőhellyel bővül a börtönök kapacitása, várhatóan 100 százalék alá csökkentve az átlagtelítettséget.

A beruházásokkal párhuzamosan a személyi állomány létszáma is bővül, 2500 új munkatársat vesz fel a büntetés-végrehajtás. Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón és Ózdon egy-egy ötszáz fős, míg Kunmadarason egy ezer férőhelyes bv. intézet épül. Bátaszék település felmerült lehetséges építési helyszínként, azonban nincs még döntés az ottani beruházásról."

Tehát egyelőre még csak elvi szinten merült fel az egyik nyertes pályázó településről az átköltöztetés lehetősége Bátaszékre.

Hogy mely település helyett lehet beugró esetlegesen a tolnai város, az ügyben újabb kérdéseket küldtünk a BVOP-nek, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

10:52

A BVOP közlése szerint a Nógrád megyei Bátonyterenye település az, mely visszamondta a börtönépítési lehetőséget. Ezt már tavaly megtették, ám még idén augusztusban is építési helyszínként szerepeltek - derül ki egy helyi hírportál cikkéből.