Trágyasztori: automatikusan nyílik az IFA-plató, fölmentették a gazdát

2016. október 20. 08:29 2016. okt. 20. 08:29

Majdnem egy év után kiderült végre a siófoki bíróságon, hogy tényleg nem egy bábonymegyeri gazdálkodó segítségével ömlött a trágya anno Kaposváron egy földárverés elleni tiltakozáson, hanem ezt a trágyát szállító IFA-plató automatikusan tudja. Az akciót egyébként Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő követte el, aki ezt anno el is ismerte.

Megnyugtató vége lett a kaposvári "trágyasztorinak" majdnem egy év után, a Siófoki Járásbíróság fölmentette azt a bábonymegyeri gazdálkodót, akit anno a rendőrség azért büntetett meg, mert szerintük ő vezette azt az IFA típusú tehergépjárművet, amivel a trágyát vitték a kaposvári kormányhivatal elé egy földárverés miatti tiltakozáson.

Azt is terhére rótták, hogy ő borította le a trágyát - vagy legalábbis segédkezett benne. Emiatt a gazdálkodót 15 ezer forintra büntették, a gazda a vezetés és a borítás tényét nem ismerte el (nincs is teherautóra jogosítványa), az eljárást pedig megpanaszolta.

Mint ismert, a tiltakozó akción az LMP országgyűlési képviselője, Sallai R. Benedek volt az IFA vezetője, a borítást is ő indította el, ezt a rendőröknek is elismerte.

A bábonymegyeri gazdálkodó ügyében a Siófoki Járásbíróság járt el, szeptemberben még arról ment az ötletelés, hogy akkor egy IFA-plató a borítás közben automatikusan nyílik, vagy kell ehhez emberi segítség.

A sonline.hu cikke szerint a bíróság most arra jutott, "az Ifaplató segítség nélkül nyílik, a sofőr indítja a billentést a vezetőfülkéből és a plató hátulja a billenés felénél automatikusan kinyílik." A gazdálkodó a bíróságon elmondta: ő csak azért nyúlt a kallantyúhoz, hogy ellenőrizze, működik-e.

"A bíróság megállapította: a gépjármű-tulajdonos tanúvallomása is ezt támasztotta alá, aminek az ugyancsak tanúként meghallgatott, tavaly novemberben intézkedő rendőrök és a rendőrségi videófelvétel sem mondott ellent. A bábonyi gazda elleni szabálysértési eljárást megszüntető határozattal szemben fellebbezésnek nincs helye" - olvasható a cikkben.

A trágyaügyben tehát csak Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő maradt, aki anno le is mondott mentelmi jogáról, de meglepődve hallotta, hogy a trágyaborítással mást talált be a rendőrség - írtuk korábbi cikkünkben.